МАЛИ САОПШТИО СЈАЈНУ ВЕСТ: Улагања државе у екологију повећана три пута!

Novosti online

21. 04. 2021. у 13:34 >> 13:50

МИНИСТАР финансија Синиша Мали данас је представио Предлог закона о изменама Закона о буџету за 2021. годину посланицима у Народној Скупштини Републике Србије и напоменуо да су улагања државе у екологију повећана три пута.

МАЛИ САОПШТИО СЈАЈНУ ВЕСТ: Улагања државе у екологију повећана три пута!

Фото: Printscreen

- Концентрисао бих се на улагања у екологију и животну средину. Ако пажљиво прочитате ребаланс, видећете да су додатна средства за екологију увећана на 16 милијарди динара, три пута већа улагања.

- Од тог новца, четири се налази код Министарства за заштиту животне средине, а 12,1 милијарде код Министарства грађевине и односи се на изградњу депонија, погона за пречишчавање отпадних вода, и 169 прешишћивача и канализационе мреже - навео је Мали.

- Екологија не само у причи, него у конкретним цифрама и пројектима - рекао је Мали.

Министар је рекао да је држава издвојила 3,5 милијарди евра за изградњу модерне канализационе мреже и пречишћиваче отпадних вода.

Мали је напменуо да се у овај пројекат капиталних инвестиција улази са кинеском компанијом ЦРБЦ и да је у овом тренутку планирана потпуна изградња каналазицоне мреже у 22. локалне самоуправе, чиме би се решио један од јако незгодних проблема грађана у Србији.

- Ове године се креће: Нови Сад, Ада, Мало Црниће, Кнић, Лазаревац, Сврљиг, Варварин, Власотинце, Врање, Бор, Кладово, Крупањ, Лајковац, Мионица, Бања Врујици, Обреновац, Врањска Бања, Свилајнац, Владичин Хан, Врњачка Бања, Александровац, Голубац и Ћићевац - рекао је Синиша Мали.

Министар је казао да су ове 22. локалне самоуправе оствариле добре резултате у извођењу пројеката. Што се тиче осталих локалних самоуправа, изградња канализационе мреже биће могућа само кроз пројекте који се изводе у сарадњи са кинеским партнерима из ЦРБЦ-а.

- Имамо укупно 65 локалних самоуправа. Укапна вредност ових инвестиција које ћемо радити са ЦРБЦ је 3,5 милијарди евра. На то додајте 200 милиона кредита од Банске Савета Европе, 100 милиона евра од ЕБРД-а - рекао је Синиша Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ОСВОЈЕН СЕВЕРОДОЊЕЦК: Кадиров објавио снимак - народ поздравља борце, девојчица имала посебну поруку