МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ НАЈАВИО ВЕЋЕ СУБВЕНЦИЈЕ: Пољопривредницима из ИПАРД-а доступно око 225 милиона евра

Танјуг

27. 02. 2021. у 15:29

ОВЕ године у плану су још веће субвенције када су у питању ИПАРД програми, најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и навео да ће пољопривредницима бити доступно око 225 милиона евра и биће подржано више од 150 пројеката на територији Србије.

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ НАЈАВИО ВЕЋЕ СУБВЕНЦИЈЕ: Пољопривредницима из ИПАРД-а доступно око 225 милиона евра

Фото: П. Милошевић

Министар је данас обишао новоизграђену хладњачу "Терра Оптима" у Тополи и истакао да је ова компанија прави симбол победе кад су у питању ИПАРД програми субвенционисања.

"Ако продајете сировину зарада је минимална, али ако уложите средства у изградњу објекта попут хладњаче коју је изградила породица Јокић, могућност за профит је много већа", поручио је министар.

Навео је да је ово један од пет оваквих пројеката који ће бити реализовани, а да је повраћај средстава био око 50 одсто.

"Није лако, али је могуће успети и то нарочито у месту које је богом дано за бављење воћарством, као што је Топола где имате преко 3.000 хектара под различитим сортама", рекао је Недимовић.

Он је нагласио да је ово доказ и подстицај за све пољопривреднике да конкуришу и покушају.

А. Амижић

Министар каже да се на територији Тополе ради на систему за наводњавање, регулисана је противградна заштита аутоматизацијом центра на Букуљи, дају се субвенције и навео да су то најбољи услови које су пољопривредници икада добили на овом простору.

"На њима је само да засучу рукаве, да се потруде и раде и да воле свој посао, улажу у њега и успех неће изостати, ми смо ту да им обезбедимо све услове", изјавио је министар Недимовић, преноси агенција РИНА.

У савремену хладњачу у породичној фирми из Тополе уложено је више од 200 милиона динара, а представља шансу за још већи извоз јабука на светско тржиште.

Савремена хладњача коју је породица Јокић саградила захваљујући добијеним средствима у селу Крћевац код Тополе простире се на 4.000 метара квадратних и има капацитет од 2.500 тона, а у хладњачи складишти јабуке високог квалитета.

Власник компаније "Терра Оптима" из Тополе Милош Јокић каже да је у хладњачу инвестирано 215 милиона динара, а поврћај кроз ИПАРД је 107 милиона.

"Колико год се стиче утисак да је конкурисање компликован и нереалан процес, на нашем примеру се види да је итекако могућ. Ова хладњача од великог је значаја за нашу будућу производњу", рекао је Јокић.

Навео је да у хладњачи посао добило 35 људи.

Породична компанија из Тополе, основана 2013. године, локални је лидер и њени воћњаци се простору на 104 хектара, од чега је 60 под савременим засадима јабука.

Извози на тржиште Малезије, Индије, Уједињених Арапских Емирата, у воћњацима гаје сорте јабуке гала, фуџи, црвени делишез, а осим у Тополи, засади се налазе и у близини Соко Бање, док је у плану и проширење засада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе