БЕЗ ПАПИРА МАЊЕ ВРЕМЕНА ЗА ЖАЛБУ: Ко не проверава е-сандуче, ризикује да остане без шансе да се жали

С. БУЛАТОВИЋ

17. 11. 2020. у 10:00

ПОРЕСКА управа је још од прошле године своја решења могла да шаље у електронско сандуче. Сада, предложеним изменама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, које су пред посланицама, и обвезници ће од порезника, од првог дана 2021. године, уверења моћи да траже електронски.

БЕЗ ПАПИРА МАЊЕ ВРЕМЕНА ЗА ЖАЛБУ: Ко не проверава е-сандуче, ризикује да остане без шансе да се жали

Фото: Архива

Проблем је што ће им Пореска управа, скоро по правилу, одговарати и сва остала акта слати електронским путем. Ко нема навику да буквално сваког дана проверава е-сандуче, ризикује да пропусти шансу да се на порезнике и - пожали.

Предлог закона каже да се и пореским обвезницима омогућава да своје захтеве подносе у електронском облику, преко портала Пореске управе. И за грађане који су тако контактирали са порезницима, они ће им електронски и одговарати, без додатне сагласности. Грађанима, који наставе да користе папир, порезници ће акта достављати електронски, ако се са тим сагласе.

Порески саветници, међутим, упозоравају да су обвезницима на овај начин озбиљно скраћени рокови, па и они за жалбу.

- Пре прошлогодишњих измена, порески акти сматрали су се достављеним обвезнику када му се уруче или 15. дана од дана слања препоручене пошиљке - објашњава Александар Васић, члан УО Удружења пореских саветника Србије. - Тек од тог 15. дана тече рок од 15 дана. Изменама из 2019. године, предвиђено је да се порески акт који се доставља електронским путем сматра достављеним "даном постављања на портал Пореске управе". Ако порески обвезник не контролише своје пореско сандуче сваки дан, његов рок за жалбу је знатно скраћен. У пракси смо имали и ситуација да је решење сачињено у 14.22, што значи да је на портал постављено тада или касније. Чак и да је порески обвезник тог дана контролисао своје електронско сандуче, није био у прилици да га преузме. Самим тим му је за тај дан скраћен рок за жалбу, који је законом прописан.

ОБАВЕШТЕЊЕ И МЕЈЛОМ

СЛОВЕНАЧКИ порезници, такође, електонски достављају решења и она се сматрају достављеним 15 дана од дана достављања у пореско сандуче. Истовремено се, међутим, и порески заступник мејлом обавештава о приспећу поште у пореско сандуче или се акт доставља и њему.

- Ником није јасно зашто се законодавац определио за скраћење рокова, када за тим није постојала никаква потреба, јер у ранијој примени нису примећени проблеми са роковима доставе - сматра Александар Васић.

Порески саветници истичу да је то велики проблем за све обвезнике, јер нико сандуче не проверава свих 365 дана у години.

- Са друге стране Законом није прописана обавеза да се порески обвезник на неки други начин обавести о приспећу пореског акта у пореско сандуче, рецимо мејлом - додаје Васић. - Додатни проблем је што није предвиђена могућност да порески пуномоћници буду обавештени о приспећу акта у пореско сандуче, што је посебно значајно за мале обвезнике који врло ретко користе компјутер и немају интернет. Дигитализација и електронско пословање као тренд су позитивни, али је од највећег значаја да се на том путу препознају и све специфичности окружења и дигиталне писмености. Претходна и ова измена прописа знатно скраћује рокове у којима порески обвезници имају могућност да остваре своја права на жалбу као правни лек, чиме се озбиљно задире у њихова права.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

АНДРИЋ ГА ИЗБЕГАВАО, МИРА БАЊАЦ ГА ИЗДРЖАВАЛА: Тешка судбина Мике Антића - доктори му пред смрт због болести одстранили део језика