ПОРУКА ИЗ УДРУЖЕЊА ТОПЛАНА СРБИЈЕ: Све спремно за почетак грејне сезоне

Б. Ца.

30. 09. 2020. у 18:56

ИЗ Удружења топлане кажу да је све спремно за почетак грејне сезоне у Србији, која званично почиње 15. октобра и до сада су у највећој мери обављени ремонти топлана.

ПОРУКА ИЗ УДРУЖЕЊА ТОПЛАНА СРБИЈЕ: Све спремно за почетак грејне сезоне

Фото: Д.Новковић

По речима директора Топлана Србије Дејана Стојановића, очекује се да ће до 1. октобра све бити завршено, као и да ће грејна сезона стабилно стартовати. Како је објаснио, грејна сезона званично почиње 15. октобра и функционалне пробе се могу очекивати у периоду од 1. до 15. октобра, уколико три дана заредом спољна температура буде испод 12 степени.

Укупан дуг топлана за гас пред почетак нове грејне сезоне, закључно са 1. септембром износи 2,7 милијарди динара, а 15. маја износио је 8,8 милијарди. Дуг за мазут око 941 милион динара, за испоручени угаљ око 247 милиона и око 286 милиона за испоручену топлотну енергију. Како Стојановић каже, уочи почетка нове грејне сезоне уговорено је 61 одсто природног гаса, мазута без залиха око 37 одсто, око 86 одсто угља и око 59 одсто топлотне енергије.

Поручује да је креирање цена грејања у надлежности градских топлана и локалних самоуправа и да су топлане биле у обавези да упуте захтеве својим локалним самоуправама до 1. септембра у случају корекције цена. Стојановић каже да је важно да се током грејног периода може поднети захтев за промену цена грејања и то уколико се цене енергената повећају за више од три одсто, а обавезно уколико се смање за више од пет одсто.

Он је изразио забринутост због потенцијалног ширења вируса ковид-19, јер истиче, мајстори морају да улазе у станове и да изврше контроле пред почетак грејне сезоне, али и наводи да очекује да ће све проћи у најбољем реду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДЕТЕ (5) ПРЕМИНУЛО ОД ВРУЋИНЕ: Мајка заборавила сина у аутомобилу - нису приметили да га нема