СУША ОБОРИЛА И РОД И ЦЕНУ: Ових дана завршена сезона брања и откупа печурака, резултатима нису задовољни ни берачи ни откупљивачи

В.Илић

02. 12. 2024. у 14:44

СЕЗОНА брања печурака, као и откупа завршена је без веће зараде како за бераче, тако и за откупљиваче, посебно у западном делу Србије.

СУША ОБОРИЛА И РОД И ЦЕНУ: Ових дана завршена сезона брања и откупа печурака, резултатима нису задовољни ни берачи ни откупљивачи

Фото: ГласСрпске

Мањак кишног периода утицало је на овогодишњи род печурака у шумама у околини Чачка, нарочито у ивањичком крају, на Јавору и Голији, па убране количине вргања и лисичарке нису донеле богзна какве добити.

Један од чачанских откупљивача шумских плодова Зоран Петровић казао нам је да на почетку сезоне било одређених количина ове две врсте гљива, али што је време пролазило, печурака је било све мање, а квалитет све лошији. У почетку се лисичарка, рецимо, откупљивала и за 1.500 динара, док је при крају сезоне цена била 300 динара по килограму - рекао нам је Петровић.

- Нешто боља ситуација је била у источној Србији, мада ни тамо не "цветају руже".

Откупљивачи истичу да су у срећна времена од овог посла лепо могли да живе, јер све што се откупило одмах се и продавало и то је ишло за извоз. Данас, веле, нема ко печурке да бере, јер је сеоско становништво, углавном, старијег доба. Некада се, додају, ишло у бербу организовано, са више људи, а сада се свело на појединце, који у берби печурака виде додатно начин зараде. Чачак је био центар откупа печурака у Србији, па и шире, у ондашњој Југославији. То је трајало и касније, када су у граду на Морави радиле словеначке фирме, које су вршиле откуп - објаснио нам је Петровић.

У то доба откупљивачи су чак и плаћали дневнице берачима, а поред тога су им плаћали и за сваки килограм убраних гљива.

Тартуфи

ПОСЕБАН вид бербе печурака примењује се код тартуфа, по којима је наша земља позната. Килограм ових гљива откупљује се од 1.200 до 1.500 евра. Међутим, ову цену зна да диктира и род тартуфа у Италији и Француској, као и сама потражња у овим земљама, где се највише тартуфи и извозе. Тартуфи се у Србији највише беру на Фрушкој гори, на Космају, Руднику и Опленцу, у Делиблатској пешчари, у Обедској бари, појединим деловима у Срему и Мачви. Поједини берачи су се од тартуфа буквално обогатили, јер по сезони могу да зараде и по неколико десетина хиљада евра.

Милија Станић (77) који живи на обронцима Голије испричао нам је да се од брања могло лепо живети.

- Нас десеторо кренемо раном зором у шуму. До вечери наберемо скоро пола тоне печурака. То су, брале, биле паре. Одмах до шуме су нас чекали откупљивачи, исплата на лицу места. Словенци су потом нашу печурку извозили, највише за Италију. Данас више нико неће у шуму, ја понекад одем, али стисле године, па се тешко кретати - казао нам је Милија.

Подаци Привредне коморе Србије говоре да се извоз печурака у претходним годинама мери са око 25 милиона евра. Највеће интересовање влада за сушене гљиве, потом смрзнуте, па на крају свежи вргањ и лисичарку. Највише се извози у земље ЕУ, а потом и у Русију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.

09. 12. 2025. у 20:57

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ДР НОВОСТИ: Зашто је трансплантација обрва толико популарна међу женском популацијом?