ШЉИВА ЗАСЛАДИЛА ГДЕ ЈЕ ЗАОБИШАО ГРАД: Стручњаци тврде да је принос нашег најпопуларнијег воћа мањи за петину
СРБИЈА је земља шљива, али ове године није свим произвођачима донела исто расположење. Јер, воћњаци које су заобишли град и мраз власницима су донели и пристојан род и добар квалитет. У неким деловима наше земље, шљивари су очајни јер им је род преполовљен, док у другим крајевима чекају добру бербу у једној од најбољих година. Једно је сигурно, неће фалити за производњу шљивовице.
Фото: В. Илић
Тако је у Осечини, крају најпознатијем по производњи шљиве, ситуација различита од села до села. Док неки произвођачи задовољно трљају руке, јер их је невреме заобилазило, други муку муче. За Александра Вилотића, воћара из села Драгијевица код Осечине, ова година је можда једна од бољих.
- Родило је баш добро и квалитет је одличан - каже Вилотић. - Код нас није било невремена, није било града, па смо очували воћњаке. Јесмо имали посла око одржавања, али то сви раде, само смо имали срећу да нас громови и град заобиђу. У суседном селу је град скинуо добар део рода. Берба ће почети за десетак дана и још када би нам пало мало кише било би одлично. Имаћемо род око три тоне по хектару. Већину рода продајем, а колике су откупне цене још не знамо тачно.
Ни Владан Благојевић, произвођач из Сврљига, није незадовољан овогодишњим родом. Каже да је почела берба чачанске лепотице и родне шљиве.
- Време је највише утицало на померање рокова за бербу одређених врста шљиве, јер смо са тим почели једно две недеље раније - каже Благојевић. - Шљиву најпре откупљују маркети и за килограм се сада плаћа од 40 до 45 динара, онда иде откуп за сечење и ту ће цена бити око 30 до 32 динара, а то углавном иде кондиторским произвођачима ван наше земље. Следи откуп за сушење и ту би залихе из прошлих година могле да направе проблем, али увек има фирми које их откупљују и суше. С обзиром на то да имам дестилерију, нећу продавати шљиву и планирам да од 400 тона шљиве испечем око 40.000 литара ракије.
С друге стране, воћари са територије општине Блаце су, како сами кажу, у великим проблемима. Већина очекује да ће им род бити преполовљен, јер је невреме похарало воћњаке. Берба раних сорти је почела и већина ће завршити у ракији.
- Ове раније сорте претходних година смо углавном сушили, међутим, сад је цена суве шљиве драстично пала и не могу да се покрију трошкови производње. Тако да ће то да оде у ракију, која може дуже да стоји - каже Момчило Јаћовић, воћар и власник сушаре из Блаца.
Стручњаци се слажу да је клима оставила генерално последице на шљиваре, а да ће род бити мањи за неких 20 одсто него ранијих година.
- Шљива је као и остало воће претрпела штете ове године због неповољних временских услова - каже Милан Простран, агроекономиста. - Најпре град, па мразеви, онда високе температуре смањиле су и род за неких 20 одсто. Шљива се не гаји у најсавременијим условима, као јабука, која се штити мрежама. Када је реч о сувој шљиви, она је раније махом одлазила за Русију, а сада нам је ту отворено и кинеско тржиште.
Жарко Галетин, агроекономски аналитичар истиче да су због временских непогода све касније воћарске сорте претрпеле велику штету.
- Уз шљиву, ту су и јабука и крушка које су добро осетиле последице велике суше, а у појединим крајевима и лед и мраз су додатно ударили на род. Колики ће бити приноси зависи од дела Србије, али мислим да ће то негде бити смањење од 20 одсто. Ова година ће због много сунчаних дана бити добра за печење ракије, јер је шљива слађа.
Сувих има и у залихама
ВОЋАРИ из Блаца кажу да берба стенлеја, најраспрострањеније сорте на овом подручју, почиње за две до три недеље, али стрепе да би она могла бити једна од најнеизвеснијих у последње време. Јер, истичу да је родило до 50 одсто мање него што у добрим годинама роди, а да је веома мало трговаца заинтересовано за откуп сувих шљива. У овом крају има више од 100 сушара, али због залиха из ранијих година, већина власника размишља да ли ће палити пећи и сушити шљиве. Још не знају колике ће бити откупне цене сувих плодова.
Препоручујемо
МАШИНЕ ЗА ИЗГРАДЊУ МЕТРОА У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ: Ево када стижу из Кине у Београд
08. 12. 2025. у 21:01
ПАО ВЕЛИКИ ДОГОВОР ОРБАНА И ЕРДОГАНА: Руски гас ће стизати у Мађарску
08. 12. 2025. у 17:25
МИНИСТАРКА СОФРОНИЈЕВИЋ: Ово је највеће новина Закона о легализацији
08. 12. 2025. у 17:11
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)