ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Сви смо у приправности, јуче смо обезбедили додатна напајања за регион

Novosti online

22. 06. 2024. у 09:00

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је за РТС да је ситуација у Србији била стабилна и да ће тако и остати. Појашњава да се од 2015. доста улагало у електроенергетски систем и да су интерконекције са Црном Гором, БиХ и Хрватском и јуче биле у функцији. Ми смо обезбедили додатна напајања за регион и ја сам заиста поносна на то, рекла је министарка.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Сви смо у приправности, јуче смо обезбедили додатна напајања за регион

Фото: Министартсво рударства и енергетике

“Морамо да будемо максимално посвећени и ангажовани, да све колеге у електроенергетском систему буду у предострожности и да надгледају ситуацију“, рекла је министарка гостујући у Дневнику РТС-а.

Наводи да оно што се јуче десило у региону није нимало једноставно.

“То је један од највећих прекида у последњих 20 година, после онога који се десио у Италији, који је захватио део Швајцарске и то у европском преносном систему, јер су сви системи у региону и повезани, земље између себе, али и са европским преносним системима. Тако да је ситуација поприлично комплексна и морамо бити и били смо, али ћемо и остати посвећени", рекла је министарка Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла да су сви у електроенергетском систему били у приправности откако је у среду у регион дошао афрички топлотни талас.

“Апсолутно су сви били под алармом и то се показало јуче и на делу, успели смо да одржимо систем стабилан. Код нас ниједног момента није било прекида, а Електропривреда је, с друге стране, обезбедила довољну количину електричне енергије“, навела је министарка.

Интерконекције са Црном Гором, БиХ и Хрватском и јуче су биле у функцији

Указује да се у елекртроенергетски систем улагало од 2015, да је доста инвестиција завршено, као и да је доста њих у фази завршетка.

“Ове године ћемо имати и нова постројења на мрежи, али и додатна и у првој половини наредне године. Преносни систем смо јачали у претходним годинама и то се видело. Међутим, ми смо сви увезани и битно је да ми јачамо наше интерконекције, а имамо их осам“, поручила је министарка.

Север Црне Горе је захваљујући повезаности са нашим системом остао у раду, као и ТЕ "Пљевља", рекла је Ђедовић Хандановић додајући и да су интерконекције са Босном и Херцеговином и са Хрватском потпуно биле у функцији.

“С обзиром на то да су термоблокови у Босни и Херцеговини испали, ми смо обезбедили додатна напајања колегама у региону и ја сам заиста поносна на то“, навела је гошћа Дневника РТС-а.

ЕМС има 15 стубова за случај хаварије

На питање може ли Србија брзо да реагује када се десе овакве ситуације, министарка одговара да може и да је то показала у неким претходним ситуацијама, када су се дешавали кварови на мањем нивоу.

"Имали смо у Шиду један квар који је саниран веома брзо, за један дан, када је неколико стубова остало оштећено или су се потпуно поломили. Електромреже Србије имају 15 хаваријских стубова, што се показало одлично. Радиће на томе и да набаве додатне стубове. Значи да можемо да реагујемо брзо, да можемо да отклонимо кварове тамо када се десе и где се десе", рекла је министарка Ђедовић Хандановић.

Објашњава да изазови постоје и лети и зими због повећане потрошње енергије, као и да је потребно да се обезбеди довољна количина енергије, али и да се улаже како у преносни, тако и у дистрибутивни систем.

Потрошња струје у претходним данима била већа и за 30 одсто

Министарка Ђедовић Хандановић је рекла и да је сваки пут када су температуре преко 30 степени, потрошња већа од 15 до 20 одсто, а у претходним данима потрошња је била већа и од 20 до 30 одсто.

"И то није мало, то је негде еквивалентно неких преко 600 мегавата, односно термокапацитету ТЕНТ-а Б и грађани треба тога да буду свесни, да треба да будемо рационални и лети као што смо били зими. Ми смо зими успели да имамо и смањену потрошњу, грађани су и мање трошили и штедели и заиста хвала им на томе и да останемо исто толико рационални и лети јер су и лети системи преоптерећени", закључила је министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

СТРАШНО ФИНАЛЕ: Новак Ђоковић изгубио у финалу Вимблдона, Карлос Алакраз је (п)остао шампион - и то како!