КРАЈ ЗАПАДНЕ ХЕГЕМОНИЈЕ: Све више азијских земаља жели да се придружи БРИКС-у

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

21. 06. 2024. у 22:03

ЈУГОИСТОЧНА Азија је регион нарочито расположен да се придружи БРИКС-у, групи која је противтежа међународним институцијама предвођеним Западом.

КРАЈ ЗАПАДНЕ ХЕГЕМОНИЈЕ: Све више азијских земаља жели да се придружи БРИКС-у

Фото: ЕПА

Премијер Малезије Анвар Ибрахим рекао је уочи посете кинеског колеге Ли Чианга да Малезија жели да се придружи блоку који се удвостручио ове године са приливом земаља Глобалног југа и који нуди политичку платформу ослобођену утицаја Вашингтона, пише "Блумберг".

Тајланд – амерички савезник – прошлог месеца је саопштио да жели у БРИКС, групу названу по оснивачима: Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужној Африци. Блок "представља оквир сарадње југ-југ чији је Тајланд дуго желео да буде део", рекао је новинарима прошле недеље министар иностраних послова Марис Сангиампонгса.

Све то је сигнал растуће фрустрације међународним поретком предвођеним САД и кључним институцијама које остају под чврстом контролом западних сила, попут Светске банке и Међународног монетарног фонда.

-Неки од нас, укључујући људе попут мене, мисле да морамо да пронађемо решења за неправедну међународну финансијску и економску архитектуру, рекао је "Блумбергу" бивши малезијски министар спољних послова Саифуддин Абдулах. "БРИКС би вероватно био један од начина да се неке ствари избалансирају".

Блок који се годинама састојао од само пет чланова проширио се на девет укључивањем Саудијске Арабије, Ирана, Уједињених Арапских Емирата, Етиопије и Египта овог јануара. То је, махом, био резултат кинеске дипломатије и јачања угледа и утицаја Пекинга на глобалној сцени.

Фото: АП

Још једна држава југоисточне Азије, Индонезија, била је рани фаворит за придруживање прошле године да би председник Џоко Видодо наговестио да неће пожуривати са одлуком.

Ипак, БРИКС наставља да буде интересантан земљама такозваног Глобалног југа, а упркос напорима САД и Европе да спрече земље да сарађују са Москвом, представници 12 земаља које нису чланице групе, појавили су се овог месеца на савету министара БРИКС-а у Русији. Међу њима су били дугогодишњи амерички непријатељи попут Кубе и Венецуеле, али и земље као што су Турска, Лаос, Бангладеш, Шри Ланка и Казахстан.

Присутан је био и Вијетнам, који је прошле године унапредио везе са Вашингтоном, а сада примио руског председника Владимира Путина. "Вијетнам је увек спреман да учествује и активно доприноси глобалним и регионалним мултилатералним механизмима", рекао је портпарол Министарства спољних послова Фам Ту Ханг.

"Блумберг" је покушао да умањи политички значај БРИКС-а, навевши да блок има резерву од 100 милијарди долара у страним валутама и да та резерва може да се искористи за позајмице једни другима у кризним ситуацијама.

Група је такође основала и Нову развојну банку која је одобрила зајмове у висини од 33 милијарде долара, махом за изградњу водовода, саобраћајница и друге инфраструктурне пројекте што, наводи арогантно агенција, одговара сиромашнијим земљама које "кубуре" са средствима.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - РУСКА АРТИЉЕРИЈА НА ДЕЛУ: Јединица гађала положаје украјинске војске на фронту у Херсону

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Дроном убијен Иван Шаљнев