У ЈАГОДИНИ ШТЕТА НА КУКУРУЗУ ДО 70 ОДСТО, ПО СРБИЈИ СТРАДАЛО ВОЋЕ И ПОВРЋЕ: Шта ће нам остати од приноса, после олуја са градом?

М. СПАСЕНОВ

15. 06. 2024. у 13:00

ОД невремена свакодневно стрепе пољопривредници. Из дана у дан олујни ветрови праћени градом и великим количинама падавина који се селе из једног у други крај Србије, сакате усеве, воћњаке и повртњаке.

У ЈАГОДИНИ ШТЕТА НА КУКУРУЗУ ДО 70 ОДСТО, ПО СРБИЈИ СТРАДАЛО ВОЋЕ И ПОВРЋЕ: Шта ће нам остати од приноса, после олуја са градом?

Foto Arhiva

Сув град и невреме у јагодинској општини највише су захватили подручје те општине од Глоговца, Рибара, до Винораче, а од ратарских култура највише је страдао кукуруз који је у таквој вегетативној фази да се више не може опоравити.

У зависности од подручја и колико га је град "закачио", штета је на кукурузу од 30 до 70 одсто. Страдао је и сунцокрет, док је штета на пшеници далеко мања, сазнајемо у Пољопривредној стручној служби (ПССС) Јагодина.

Од воћарских култура, истиче саветодавац Игор Андрејић, има оштећења како на плодовима, тако и на лисној маси и млађарима генерално. Највише је страдало крупније воће - бресква која још није обрана, те јабука, крушка, дуња...

Пољопривредници су тек почели да се јављају ПССС и да пријављује штету коју је начинио суви град који је трајао неколико минута. Иначе, Штаб за ванредне ситуације општине Јагодина брзо је реаговао изласком на терен и већ је почела процена оштећења на свим пољопривредним културама.

Foto Arhiva

Тешко невреме у четвртак, око 18 часова погодило је Рудничко-таковски крај - град величине ораха и лешника, зависно од места до места. Петнаестоминутни град засипао је и центар овог краја, Горњи Милановац. Пре њега, страдала је пољопривреда у такозваним Горњим селима, од Равне горе наниже, нарочито малинарска и остала воћарска, која су увек прва на удару сваког оваквог невремена.

Засад, штете на усевима, воћњацима... није могуће проценити, упркос томе што су се мобилни телефони у овом крају "усијали". Те штете, утврдиће надлежна комисија и милановачки Штаб за кризне ситуације.

Олујно невреме које је у четвртак захватило читаву Србију погодило је у поподневним часовима и Шумадију. У Крагујевцу је олуја праћена обилним падавинама и јаким градом величине ораха направила штету и у самом центру града, где је град падао двадесетак минута. Сва механизација градских јавно-комуналних предузећа је још увек на терену, а екипе ЈКП "Водовод и канализација" имале су 27 интервенција, јер је због велике количине воде која је пала у јако кратком периоду дошло до изливања кишне канализације у нижим деловима града.

- Управа за ванредне ситуације Крагујевац заједно са припадницима јавно-комуналних предузећа због ранијих упозорења Републичког хидрометеоролошког завода 96 сати је у стању приправности. Невреме праћено јаким градом величине ораха погодило је територију Аранђеловца, Тополе и Крагујевца са приградским и сеоским насељима. Радарски центри Бешњаја и Букуља деловали су са својих противградних станица и испаљено је преко 200 ракета у градоносне облаке.

 

Припадници Управе имали су четири интервенције на терену, а до изливања кишне канализације дошло је у насељима Пивара, Илићево и Центар. Вода је највише направила проблеме на улицама Града Крагујевца. Стање је стабилно, вода се повукла и град нормално функционише. Снабдевање водом, струјом и гасом је нормално, нема повређених - рекао је Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације Крагујевац.

Кол-центар градског штаба за ванредне ситуације првог дана након олује примио је педесетак пријава грађана којима је град оштетио аутомобиле, кровове, фасаде на кућама и стамбеним зградама, а из приградских насеља стижу пријаве о градом уништеним баштама. У неколико подрума продрла је вода, а надлежне службе у сарадњи са Институтом за јавно здравље спроводе дезинфекцију у случају изливања фекалне канализације.

Штету насталу услед града на околном сеоском подручју грађани пријављују у својим месним заједницама.

- Позивамо грађане да пријављују штету уколико имају било каква оштећења на инфраструктури и усевима. Комисија која ће се формирати утврдиће прелиминарни износ штете и након тога обратићемо се Министарству пољопривреде за евентуалну надокнаду штете - објаснио је процедуру за надокнаду штете Дејан Ружић, помоћник градначелника Крагујевца.

 

Пријавите штету

Општинска управа позвала је све житеље Горњег Милановца којима су град и олујно невреме у четвртак поподне причинили било какву штету да исту пријаве на општинској писарници.

У невремену су посебну штету претрпели усеви и воћњаци. У центру града је било оштећења и на кућама. Догодило се и да је противградна ракета завршила у крову домаћинства у ширем центру Милановца, због чега је Општинска управа најавила тужбу против произвиђача противградних ракета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

А ДВА ДАНА ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ... Невероватан списак! Међународни олимпијски комитет објавио ко од Руса може на Игре Париз 2024