ДО 1. МАЈА ШТЕТА 216 МИЛИОНА ЕВРА: Подаци ПКС о утицају једностраних мера Приштине на компаније

Е.Б.Т.

14. 06. 2024. у 12:06

ПРОЦЕЊЕНА директна штета за српске компаније, а због једностране одлуке Приштине о забрани уласка робе из централне Србије на КиМ до 1. маја ове године износи 216 милиона евра.

ДО 1. МАЈА ШТЕТА 216 МИЛИОНА ЕВРА: Подаци ПКС о утицају једностраних мера Приштине на компаније

фото д.з.

То, за "Новости", каже руководилац Центра за регионалну сарадњу ПКС Александар Радовановић, истичући да је то мерено само неоствареним пласманом, без трошкова који су произвођачи имали услед њеног преусмеравања на друга тржишта у региону или свету и тренда раста извоза.

- Овоме треба додати и губитке због раније договорених послова, који су због забране остали неуговорени и нереализовани - истиче Радовановић. - У 2022. укупан пласман робе из централне Србије на КиМ износио је 293,4 милиона евра, док је лане смањен за 51,9 одсто и вредео је 141,2 милиона евра.

Он истиче да примена забране увоза српске робе наноси штету, како српским, тако и фирмама регистрованим на КиМ. Међутим, како додаје, значајан део штете претрпеле су и међународне компаније које имају производне погоне у Србији, а које учествују са 40 одсто у пласману робе на КиМ.

Према речима Радовановића, ПКС је током лета 2023. послала више од 80 писама највишим челницима ЕУ, амбасадама Квинте и делегацијама ЕУ у Београду и Приштини, специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и специјалном изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару, као и привредним коморама у Европи и свету и позвала да се што пре ове препреке отклоне.

Приштина је пре годину дана, 14. јуна 2023. године донела једнострану одлуку да производи из централне Србије не могу да се пласирају на тржиште КиМ. До 8. јула је била на снази потпуна забрана промета српских производа, а потом је донета одлука да се ембарго примењује само на готове производе, а да буду изузете сировине, полупроизводи, минерална ђубрива и храна за животиње, машине и опрему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: ФБИ саопштио да се напад се третира као потенцијални терористички чин (ФОТО/ВИДЕО)