ЧЕК ЗА КЕШ ПОКРИВА МИНУС У НОВЧАНИКУ: Све више залагаоница неовлашћено уновчава познато платно средство уз камату

Е.Б.Т.

12. 06. 2024. у 12:13

УНОВЧАВАЊЕ чекова уз провизују преко посредника, на пример залагаоница, узима маха широм Србије, иако је забрањено да се давањем позајмица бави било ко осим банака и посебно овлашћених институција.

ЧЕК ЗА КЕШ ПОКРИВА МИНУС У НОВЧАНИКУ: Све више залагаоница неовлашћено уновчава познато платно средство уз камату

Новости

У пракси то функционише тако што клијент заложи чек и за то плаћа накнаду, односно камату, која за месец дана износи од 300 до 500 динара, што значи да на руке добија од 4.500 до 4.700 динара. После 30 дана има обавезу да дође и да га откупи по његовој стварној вредности од 5.000 динара.

Уколико жели, клијент може да одлаже његову реализацију или преузимање назад из месеца у месец, а у зависности од залагаонице и периода продужења та се услуга различито тарифира. Заправо, плаћа се камата за замену чека за кеш која се одређује у складу са трајањем реализације овог платног средства. Тако неки за откуп чека након пет месеци узимају и 25 одсто његове вредности, односно 1.250 динара.

Грађани се најчешће одлучују да заложе ово платно средство када имају неки изненадни непланирани трошак и хитно им је потребан кеш. Залагаонице омогућавају уновчавање неограниченог броја чекова. Без обзира што то раде неовлашћено, оне нуде ове услуге на својим званичним интернет страницама или путем огласа, а често се рекламирају и на улици или на излозима локала.

Читатељка "Новости" Мирјана Б. из Београда каже да се често одлучује за уновчавање чекова, јер јој је то једноставнија и боља опција него да позајмљује новац.

- То сам урадила и недавно, јер ми је недостајало новца да платим рачун за струју - наводи наша саговорница. - Познајем људе у залагаоници, па сам добила нешто повољније услове. Заложила сам чек на три месеца и за то сам платила провизују од 10 одсто, односно 500 динара. Користила сам ову могућност и када ми је затребало новца за ћеркино матурско вече. И у различитим другим ситуацијама сам се одлучивала за опцију чек за кеш да покријем мањак у кућном буџету.

Судећи по огласима, залагаонице се утркују да што више изађу у сусрет грађанима. Тако неки нуде нижу провизију током рођенданског месеца или могућност да курир донесе новац на кућну адресу.

У Народној банци Србије истичу да уновчавање чекова уз провизију преко посредника представља неовлашћено бављење давањем кредита, а накнада коју грађанин плаћа заправо је камата за овакво кредитирање.

- Важећим прописима, односно ниједним посебним законом није дато овлашћење залагаоницама да се баве давањем позајмица, нити се уредбама или другим актима ниже правне снаге може уређивати ово питање - истичу за "Новости" у НБС. - Давањем кредита се, поред банака, само изузетно могу бавити и други, и то искључиво ако су за то изричито овлашћени посебним законом, на пример Фонд за развој Републике Србије, Фонд за развој Аутономне покрајине Војводине, Агенцијa за осигурање и финансирање извоза Републике Србије.

Осим тога, како додају, ако је посебним законом прописано, по добијању дозволе давањем кредита могу се бавити платне институције и институције електронског новца, а ради обављања платних трансакција. У централној банци истичу да делатност залагаоница није у њиховој надлежности, нити је предвиђено да им НБС даје дозволе или надзире њихов или рад других фирми које се баве сличном делатношћу.

КАЗНА И ДО ПЕТ ГОДИНА

ЗАКОНОМ о банкама прописано је да ће се за кривично дело казном затвора од три месеца до пет година казнити онај ко се без дозволе за рад НБС бави давањем кредита и издавањем платних картица, а за то није овлашћен законом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

А ДВА ДАНА ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ... Невероватан списак! Међународни олимпијски комитет објавио ко од Руса може на Игре Париз 2024