МАЛИ: Србија успешно емитовала одрживе обвезнице

Novosti online

05. 06. 2024. у 18:45

РЕПУБЛИКА Србија је данас по први пут на међународном тржишту емитовала одрживе обвезнице (ЕСГ), чиме је прикупљено 1.5 милијарди долара за финансирање одрживог развоја, зелених пројеката и пројеката којима се подстиче друштвена одговорност, изјавио је данас први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

МАЛИ: Србија успешно емитовала одрживе обвезнице

Foto: Printskrin

Он је оценио да је велико интересовање инвеститора најбољи показатељ да је економија Србије стабилна и да наставља да расте.

- У првом кварталу ове године смо имали стопу раста од 4,7%, и жеља нам је да даље наставимо да остварујемо овако високе стопе раста како бисмо успешно спровели програм “Скок у будућност - Србија 2027“, који обухвата 323 пројекта у целој Србији. При томе, у потпуности задржавамо макроекономску стабилност, с обзиром на то да нам је удео јавног дуга у БДП-у 47,6%, што је далеко испод нивоа задужености еврозоне која износи 89% БДП-а. Са овим прикупљеним средствима, на рачуну буџета ћемо имати око 5,4 милијарди евра, што грађанима Србије даје сигурност, а нама велику резерву, не само да спроведемо пројекте које смо дефинисали, него и да будемо способни да реагујемо у случају неке нове светске кризе - рекао је први потпредседник Владе.

Он је додао да када бисмо, хипотетички, сав новац на рачуну искористили за враћање дуга, би удео јавног дуга у БДП-у био 45,6%.

Мали је рекао да је Србија једина земља ван Европске уније и испод нивоа инвестиционог рејтинга која је издала социјално одрживу обвезницу. Претходно су то учиниле Румунија, Мађарска и Словенија, које су чланице ЕУ и имају инвестициони рејтинг.

- Издавање овакве обвезнице је важан сигнал за инвеститоре да смо посвећени пројектима који имају социјалну компоненту, а са друге стране имаћемо конкретне бенефите за грађане. Када је реч о конкретним пројектима, ту је помоћ од 20.000 евра за куповину првог стана или куће за родитеље који добију дете у текућој години, затим пројекат који се тиче куповине сеоских кућа са окосницом, даље ту је пројекат Моја прва плата,  имамо и повећање буџета за лечење ретких болести, за завршетак и опремање болница, изградња Центра за рани развој деце и инклузију. Када је реч о образовању, ту је и индивидуална подршка студентима, развој ИТ инфраструктуре у образовним установама, изградња тренинг центра у Старој Пазови и Врању... Показујемо посвећеност и бригу према онима којима је то најпотребније, и тиме се стављамо у ранг најразвијенијих земаља, јер бринемо о најрањивијима - рекао је Мали.

Он је додао да када је реч о зеленој компоненти, да су ту пројекти попут изградње београдског метроа, пруге Београд – Будимпешта, пројекти везани за рециклажу, побољшање енергетске ефикасности итд.

Истакао је да је Србија већ послала важан сигнал инвеститорима када је 2021. године издала прве зелене обвезнице.

- Ово је прва српска доларска обвезница за одрживи развој која обухвата инвеститоре који раније нису имали прилике да инвестирају у овај сектор у доларима. То је искорак даље на тржишту капитала након што смо 2021. године први у региону емитовали зелене обвезнице. Пратимо светске трендове развијених земаља са инвестиционим рејтингом и показујемо да смо апсолутно и сами спремни за тај следећи корак - рекао је Мали.

Први потпредседник Владе је рекао да су обвезнице рочности 10 година емитоване по купонској стопи од 6 одсто у доларима, а да је након своп трансакције обезбеђена камата од 4,754%, при чему је остварена уштеда од скоро 1 пп у односу на то да су обвезнице емитоване у еврима.

Он је рекао да смо током данашње аукције успели да смањимо цену од иницијалне стопе за 40 б.п. што је више него земље у региону, које су пре Србије изашле на тржиште капитала, а укупна тражња инвеститора  је износила чак 6,5 милијарди долара.

- То нам показује да смо у добром тренутку изашли на међународно тржиште капитала јер су ово године када је новац скуп. Светске економске нестабилности су подигле цене на светском тржишту и сада је најтеже доћи до јефтиних извора финансирања пројеката. Србија то успева уз добро управљање и позиционирање на том тржишту - рекао је министар финансија.

Он је навео пример Румуније која има инвестициони кредитни рејтинг и већ 20 година је пуноправна чланица ЕУ, а прошле недеље се задужила по каматној стопи од 5,25 одсто на период који је краћи за две године у односу на период новог задужења Србије.

Мали је истакао да је интересовање светских инвеститора за српске хартије од вредности у сталном порасту, те да је то значајно признање Србији имајући у виду да су рејтинг агенције само пре неколико дана снизиле дугорочни кредитни рејтинг скупу земаља из Европске уније.

На другој страни, рејтинг агенција „S&P“ истиче снажне макроекономске резултате које постиже Србија, истичући очекивања континуираног поправљања резултата из домена фискалне политике.

- Нама је успех ове емисије још једна међународна потврда да водимо добру економску политику која нам даје кредибилитет у свету међународних финансијских инвеститора и институција. Остајемо на путу даљег развоја, за Србију имамо велике планове и они су у потпуности оствариви - истакао је Мали.

Он је додао да доминантни услови на међународном тржишту капитала емпиријски показају да би потенцијална обвезница у евро валути резултирала у повећаној премији за нова издања, што имплицира већу камату и самим тим скупље задужење.

- Прва ЕСГ доларска обвезница је значајно максимизирала потражњу на међународном тржишту капитала с обзиром на шири опсег инвеститора, те таква потражња доводи до конкурентнијег приноса као и целукопног трошка задуживања - објаснио је министар финансија.

Мали додаје и да је доминантност доларске обвезнице на међународном тржишту капитала  видљива на примерима држава са подручја ширег региона које су издале доларске обвезнице, попут Мађарске која је издала седам транши доларских обвезница у износу од 7,7 милијарди долара, наспрам само две евро транше у износу од 3,25 милијарди евра, затим Пољске која је успешно реализовала доларско издање од укупно пет милијарди долара у 2023, и Румуније која је реализовала седам транши доларских обвезница са укупним обимом од 8 милијарди долара за период 2023-2024, Црне Горе која је реализовала  доларско издање од 750 милиона долара у 2024, као и Словеније која је издала доларску обвезницу у износу од једне милијарде долара у септембру 2023.

Одрживе обвезнице су врста дужничких хартија од вредности код којих се средства користе искључиво за финансирање или рефинасирање постојећих, будућих или ранијих зелених и социјално одрживих пројеката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)