СТРУЈУ ИЗ СУНЦА ПРАВЕ И МАНАСТИРИ: Око 3.100 купаца-произвођача електричне енергије има у Србији

Е.Б.Т.

21. 05. 2024. у 15:36

У СРБИЈИ тренутно има око 3.100 купаца - произвођача електричне енергије, инсталисане снаге 52 мегавата. Поред финансијског ефекта они све више траже квалитет, безбедност и сигурност својих мини електрана на крововима, а крајњи циљ им је да себи обезбеде што јефтинију зелену струју.

СТРУЈУ ИЗ СУНЦА ПРАВЕ И МАНАСТИРИ: Око 3.100 купаца-произвођача електричне енергије има у Србији

Фото: Републички геодетски завод

Ово је данас изјавила помоћница министарке енергетике за енергетску ефикасност и климатске промене Маја Вукадиновић, истичући да се број увозника, па и домаћих произвођача и продаваца соларних панела повећава. Она је на међународној конференцији о купцима - произвођачима електричне енергије "Прозјумери - две године после" истакла да је концепт енергетске самосталности употребом соларне енергије користан свима, како домаћинствима и привреди, тако и држави.

- Међу прозјумерима имамо манастир Жичу, основне и средње школе, привреднике, јавне објекте - рекла је Вукадиновићева. - Домаћинства могу да инсталирају соларне панеле до 10,8 киловата, а остали купци до 150 киловата, задржавајући приоритет приступа систему, без балансне одговорности. На овај начин концепт купца - произвођача се оријентише ка домаћинствима и малој привреди.

Према њеним речима, држава је до сада субвенционисала око 500 домаћинстава за уградњу соларних електрана. То је, како додаје, петина од укупног броја домаћинстава која су прозјумери. Она је подсетила да су прошле године измењени сви релевантни прописи којима се уређују порези и накнаде које плаћају купци - произвођачи, тако да се обрачун ПДВ обавља не на преузету електричну енергију из мреже, него на разлику испоручене и преузете струје, што значајно смањује основицу за плаћање пореза и накнада, али и позитивно утиче на брзи повраћај инвестиције.

На конференцији су истакнути и планови Министарства рударства и енергетике у наредном периоду, међу којима је и правно регулисање концепта активног купца.

- Кроз планиране измене Закона о енергетици, током ове године, успоставићемо правни оквир за активне купце, којима ћемо омогућити да произведену зелену енергију користе за сопствене потребе, а вишак да продају на тржишту – рекла је Вукадиновићева. - Такође, успоставићемо систем сертификације инсталатера соларних система, топлотних пумпи и других обновљивих извора система чиме ћемо обезбедити уједначен и стандардизован квалитет услуга на тржишту за грађане и привреду. Спровешће се, како додаје, и мере за унапређење процедуре прикључења, нарочито на дистрибутивном нивоу, где је циљ дигитализован и транспарентан поступак за електране и прозјумере.

Конференција је у Привредној комори Београда окупила је представнике државних институција, академске заједнице, привреднике и потенцијалне кориснике, а главна тема је "Шта увођење прозјумера доноси електроенергетским системима земаља Западног Балкана". Конференцију организује „Енергија Балкана“ уз институционално покровитељство ресорног министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ИНЦИДЕНТ НА НЕБУ ИЗНАД ХРВАТСКЕ: Дигнути МиГ-ови, огласило се министарство одбране

ПРЕ три дана авион Пипер ПА-24 регистарских ознака УР-ОТФ ушао је у хрватски ваздушни простор 21. јула у 10.51 часова (координисано светско време) на висини од 2.134 метра и после неколико покушаја није успостављена двосмерна радио веза са њим.

24. 07. 2024. у 22:05

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!