ВЛАДИМИР ЛУЧИЋ: Телеком Србија као најбоље светске компаније

Новости онлајн

26. 11. 2023. у 10:38

ПАРТНЕРСТВО са Светском банком и ЕБРД у послу продаје антенских стубова доказује да је све било максимално транспарентно и по највишим стандардима, на међународни тендер Телекома јавило се више од 50 фирми.

ВЛАДИМИР ЛУЧИЋ: Телеком Србија као најбоље светске компаније

Владимир Лучић, Фото промо/Фото Танјуг

“Финансијски детаљи биће објављени када се заврши процедура продаје, сви ће бити врло задовољни ценом коју смо постигли.”

У последње четири године већина најјачих европских компанија за телекомуникације попут Дојче Телекома, Телефонике, Телие, Водафона и других, а на нивоу нашег региона од пре пар недеља и Јунајтед Групе, одлучили су да продају антенске стубове које су имали у власништву и Телеком Србија прати тај општи тренд, изјавио је генерални директор најуспешније српске компаније Владимир Лучић. Код нас су такође А1 и Yеттел своје антенске стубове одвојили у засебне правне ентитете - А1 Тоwерс Инфраструцтуре и Цетин.

Изградња и одржавање антенских стубова је у САД одувек сматрана грађевинским бизнисом и поверавана је “реал естате” компанијама, а оператери у Европи су сада преузели тај пословни модел као део својих стратегија за успешну будућност на измењеном тржишту.
Телеком Србија приводи крају последње детаље продаје 1.827 ових стубова британској компанији Актис ГП, иза које стоје Светска банка и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

- Највеће “реал естате” фирме покушавају да групишу власништво над антенским стубовима на нивоу Европе, због чега оператерима нуде изузетно повољне финансијске бенефите, а такође се стварају снажна партнерства за будућност. Половина стубова које Телеком продаје, њих нешто преко 900, налази се у Србији, а остало је у БиХ и Црној Гори. Овде се не ради о стратешкој инфраструктури, јер се продају само стубови, не и опрема за телекомуникације повезана са њима, као што су базне станице, што наравно остаје у нашем власништву - објаснио је Лучић. Телеком ће и даље остати корисник тих стубова у својству закупца, и на тај начин додатно оптимизовати своје пословање и смањити трошкове, с обзиром да се ради о делу пословања које излази из домена основног бизниса телекомуникационих оператера. 

На међународном тендеру, који је Телеком Србија расписао прошле године, учествовало је чак 50 најјачих међународних “реал естате” фирми, а победници су заиста велика имена.

- Добили смо најбоље играче, какве свака компанија на свету може само да пожели. Институције као што су Светска банка и ЕБРД, које су победиле заједно са британским Актисом, гарантују да је цео посао био максимално транспарентан, урађен по највишим светским и европским стандардима. Своје задовољство послом и целокупним транспарентним поступком показали су и у информацијама које су објавили на својим сајтовима. Такође, СБ и ЕБРД нису типичне комерцијалне институције, они увек улазе у послове који су важни за будућност неког друштва, а овим потезом показују своју веру да ће Телеком Србија бити лидер у нашој земљи и целом региону и убудуће - нагласио је Владимир Лучић.

Финансијски детаљи продаје антенских стубова још не могу да буду саопштени јер се процедура пословног аранжмана финализује, али, како је поручио, “сви ће бити изузетно пријатно изненађени када буду видели какву цену смо постигли”.

- Овај посао ће нам донети озбиљну зараду, на нивоу европских, уосталом видећете када се процедуре заврше и нећете бити разочарани, напротив. Уосталом, да се не исплати не би Дојче Телеком и остали најуспешнији оператери то радили - додао је Лучић.
Поред финансијског дела посла, купац се обавезао да ће изградити додатних бар 400 антенских стубова у Србији, што ће Телекому помоћи да што брже и ефикасније имплементира 5Г мрежу, као један од стратешких приоритета компаније за наредну годину.
Уз то, партнерство са Светском банком и ЕБРД биће од великог значаја за нова међународна ширења српске компаније, посебно на Северну Америку.

- Ми смо се сада не краткорочно већ стратешки развојно и институционално повезали са СБ и ЕБРД, и то ће бити врло важно за наш следећи корак међународног ширења на дијаспору, а то су Сједињене Америчке Државе, после Немачке, Швајцарске, Аустрије и Турске. Телеком Србија тако наставља да гради снажна партнерства са најбољим и најпознатијим светским брендовима и институцијама, као што су Водафон, Блумберг, Амазон, Европска инвестициона банка, Банк оф Америка, и у не тако далекој будућности постаћемо велика и успешна светска компанија - поручио је генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић.

Основни бизнис најважнији

 
Компанија Телеком Србија само ове године је инвестирала 200 милиона евра у изградњу оптичке и 4Г инфраструктуре, из године у годину се обарају рекорди са инсталацијом нових базних станица, у претходном периоду компанија је обавила и неке важне аквизиције, а непрестано се уводе нове услуге за кориснике и улаже у продукцију медијских садржаја.
- Држимо се основног бизниса и притом се одричемо неких послова који у то не спадају, као када смо пре пар година припојили МТС банку Поштанској штедионици, што се показало као одличан пословни потез, или као што смо престали да будемо власници возила, чије одржавање је било велико оптерећење. Грађевина, дакле антенски стубови, свакако не спада у наш основни бизнис, њих су ионако други градили и одржавали. Услови њиховог изнајмљивања биће изузетно повољни, као што је уосталом одличан цео договорени посао са Британцима, Светском банком и ЕБРД - објаснио је Владимир Лучић.

Осам милијарди евра за државу и грађане

 

Према званичним подацима АПР, Телеком Србија је прошле године био најуспешнија домаћа компанија у нашој земљи, а максимално позитиван тренд наставља се и ове године.

- Рачуница каже да значајно растемо, у 2022. били смо најбоља српска компанија, испред нас су биле само неке енергетске компаније у страном власништву, а ове 2023. тако нам добро иде да ћемо можда престићи неке од њих. Да ћемо остати убедљиво најпрофитабилнија и генерално најбоља домаћа компанија то је сигурно - истакао је Владимир Лучић.

Телеком Србија ће у децембру својим акционарима исплатити дивиденде у износу од 6,7 милијарди динара. Укупна давања Телекома држави Србији, српској привреди и нашим грађанима до данас укупно износе преко 8 милијарди евра: више од милијарду на име дивиденди, више од 3 милијарде по основу пореза и других дажбина, као и преко 4 милијарде евра за инвестиције.

 

БОНУС ВИДЕО: НОВИ ПОНОС НАШЕ ВОЈСКЕ: Погледајте шта је приказано на војном аеродрому у Батајници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Средоземно море у Египту на какво нисте навикли! 8 дана већ од 560€ All Inclusive