ОД СУТРА СТАРТУЈЕ ПОРТАЛ "ФРИЛЕНСЕРИ": Олакшана пријава и плаћање пореза, али су обезбеђени и бољи услови рада

Новости Онлајн

30. 06. 2023. у 16:50

НОВИ портал „Фриленсери“, којим ће бити олакшана пријава и плаћање пореза, стартује сутра, у суботу, 1. јула, а државни секретар у Министарству финансија Славица Савичић је рекла да су фриленсерима сада обезбеђени бољи услови рада.

ОД СУТРА СТАРТУЈЕ ПОРТАЛ ФРИЛЕНСЕРИ: Олакшана пријава и плаћање пореза, али су обезбеђени и бољи услови рада

Фото: Министарство финансија

- Портал је битан јер представља завршну фазу у припреми и изради прописа и касније имплементацији решења како би обухватили да се на најбољи начин реши питање опорезивања фриленсера и остваривање њихових права - рекла је Савичић на представљању новог модела опорезивања и портала „Фриленсери“ у хотелу „Метропол“.

Она је истакла да је у раду на доношењу законских оквира учествовала цела Влада Републике Србије, укључујући и Министарство финансија, али и све друге институције заједно са удружењима фриленсера.

Савичић је навела да су представници Пореске управе у сарадњи са свим институцијама радили на развоју решења које је данас представљено. Циљ је био, каже, да се на најједноставнији начин омогући фриленсерима да на најбољи начин поднесу пријаве, остваре своја права, али и благовремено извршавају своје обавезе.

- Сви су се потрудили да изнађу најбоља решења. То јесте био изазов. Морали смо једни од других да учимо у том процесу, да разумемо шта су потребе, како их решити и шта су најоптималнија решења - рекла је Савичић.

Она је подсетила да су у радној групи својим предлозима и сугестијама учествовала и удружења фриленсера, и да је веома значајно што су законска решења била производ апсолутно сагласности свих који  су учествовали у процесу.

- Путем који је био доста едукативан и за једну и за другу страну дошли смо до најбоље могућег решења - рекла је Савичић подсећајући да је Министарство финансија било задужено за доношење прописа.

Она је истакла и да је Министарство финансија на располагању око додатних консултација , помоћи и објашњења  те да ће увек  подржати овакву врсту пројеката.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић рекла је да ће путем портала сви који остварују приходе пружајући услуге другом домаћем или страном физичком лицу, односно страном предузетнику или фирми, од сад моћи да једноставно пријаве и измире своје пореске обавезе и добију повољнији порески третман.

- Достигнуће које данас представљамо је резултат свеобухватног јавно – приватног дијалога. Нови модел опорезивања фриленсера је јако добар пример партиципативности доласка до решења, јер је ово решење које данас представљамо усаглашавано више од годину дана са сектором, институцијама, удружењима фриленсера, док нисмо дошли до финалне и прихваћене верзије - рекла је Јовановић додајући да је портал за фриленсере својеврсна „посластица“ која излази из иновативне StarTech кухиње.

Директор тима за ИТ и предузетништво из Кабинета председнице Владе Србије Ненад Пауновић захвалио се свима на конструктивном приступу током целог процеса.

Директор корпоративних послова за ЈИЕ и међународних послова за Источну Европу компаније Филип Морис Иван Милетић рекао је да су процене да више од 70.000 грађана Србије ради путем платформе за стране послодавце, а да ће их бити и више јер начин рада и живота иде све више у том правцу.

Портал садржи низ корисних алата, калкулатора и водича који ће бити од велике помоћи садашњим и будућим фриленсерима, било да се баве програмирањем, дизајном, подучавањем, поправкама, пружањем помоћи у кући или другим послови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!