МАЛИ О ВЕЛИКОЈ ПОМОЋИ ДРЖАВЕ: Новца има у државној каси за све повишице и исплате грађанима

Новости онлине

09. 06. 2023. у 09:21

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће за економске мере које су недавно представљене бити издвојено 23 милијарде динара у току ове године и да је тај новац резултат уштеда у буџету и вођења одговорне економске политике.

МАЛИ О ВЕЛИКОЈ ПОМОЋИ ДРЖАВЕ: Новца има у државној каси за све повишице и исплате грађанима

Фото: Принтсцреен/РТС

- За првих пет месеци планиран је дефицит буџета од 120 милијарди динара, а мањак је само 35 милијарди динара. Уштедели смо 85 милијарди за првих пет месеци. Ове мере нас коштају 23 милијарди динара у овој години, далеко мање од наше уштеде. Део тог уштеђеног новца смо дали пољопривредницима, а део је усмерен у капиталне инвестиције. Ниједна инвестиција у земљи није стала - рекао је Мали гостујући на РТС-у.

Он је негирао тврдње да је реч о мерама које се доносе као део почетка изборне кампање.

- Да подвучемо - нема задуживања и новца за те сврхе има, а ова одлука није донета преко ноћи. Овај сет мера није случајан, он се планира и не утиче на нашу стабилност и усмерен је ка томе да подигнемо животни стандард грађана. Није реч ни о каквој изборној кампањи. Када смо кренули у фискалну консолидацију и када су нас грађани подржали, да ли је и то била изборна кампања -  нагласио је министар.

Мали је додао да мере показују снагу јавних финансија и одговорност према грађанима, да су усмерене ка подизању животног стандарда грађана и одржања реалног нивоа дохотка, услед инфлације.

- Последњих месеци говоримо да морамо да подигнемо стандард због растуће инфлације. Ове године она ће бити између 10 и 11 одсто, а повећање плата је кумулативно 30 одсто, што је много више од инфлације - прецизирао је Синиша Мали.

Говорећи о конкретним бенефитима за категорије запослених, министар је подсетио да ће од 1. септембра ове године сви запослени у предшколским установама, средњем и високом образовању, запослени у ученичким домовима, добити повећање зарада од 5,5 одсто, а исти проценат повећања уследиће за медицинске сестре у установама здравствене заштите и неговатељице у установама социјалне заштите. За све остале у јавном сектору уследиће повећање плата од најмање десет процената од 1. јануара наредне године.

- Када се све сабере, повећање плата у јануару ове године од 12,5 одсто, затим ових 5,5 одсто, плус ових 10 одсто од 1. јануара долазимо до тога да ће медицинске сестре и техничари имати повећање од преко 30,6 одсто кумулативно за период од годину дана - прецизирао је министар и додао да ће  за остале то кумулативно повећање изностити 24 процената.

Када је реч о пензијама, ићи ће се на ванредну индексацију пензија од 1. октобра када ће пензије бити повећане за 5,5 одсто, а затим додатно редовно повећање 1. јануара наредне године од 14,5 одсто, што ће све кумулативно дати повећање од 20,9 процената. Када се та повећања саберу са повећањима из претходне године долази се до тога да ће пензије за само две године бити повећане 55,8 одсто.

Наводи и да спрска економија има чиме да се поноси јер од почетка године има позитиван привредни раст, за разлику од привреда евро зоне и Немачке које су ушле у рецесију.

-Немачка је последњег квартала прошле године имала пад од 0,5 одсто, а ове године у првом кварталу пад од 0,3 одсто. У истим узастопним кварталима еврозона је имала исто пад од 0,1 одсто. Ми смо имали позитиван раст од 0,7 одсто ове године - рекао је Мали.

Потпредседниик Владе је говорећи о новим потезима и подсетио на исто тако важну меру, доделу 10.000 динара сваком детету до 16 година, чиме желе да се подрже родитељи. Навео је да ће процедура пријаве бити једноставна и да ће бити потребни ЈМБГ и број личне карте родитеља, као и ЈМБГ детета, те да бирају у којој банци желе да им буде исплаћен новац. За ову меру биће потребно око 12 милијарди динара и тај новац ће бити исплаћен крајем септембра.

Пријаве ће се обављати од 20. августа, трају до 20. септембра, а помоћ ће одмах након тога бити исплаћена.

Четврта, и не мање важна мера је додела 100.000 туристичких ваучера. До сада је већ подељено око 200.000 ваучера и очекују се конкретни резултати у туризму, по том питању. За ову меру биће издвојено још 500 милиона динара.

Министар финансија је нагласио да Влада чини све што је у њеној моћи да унапреди животни стандард становништва. Тако је јуче на седници донета одлука и о појефтињењу хлеба „сава“ са 57 на 54 динара.

Према његовим речима, сада неки проблем виде у овим мерама и говоре -  то су народне паре.

- А што се неко 2008. или 2010. године није сетио тада да подели новац грађанима. Тада када је 400.000 људи остало без посла и била двоцифрена инфлација - рекао је Мали.

Министар је рекао да све иде добрим током, па је тако и јавни дуг земље на нивоу од 51,4 одсто удела у БДП-у, што је далеко више од нивоа Мастрихта. Он је додао да је просек јавног дуга у ЕУ 95 одсто.

БОНУС ВИДЕО: Обележен Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (228)

ПРЕД САХРАНУ ПРИМЕТИЛИ ДА ПОКОЈНИЦА (90) ДИШЕ: Полиција истражује бизаран случај у Сарагоси