СВЕ ФИНАНСИЈСКЕ МЕРЕ ВАЖНЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Министар Синиша Мали објавио детаље (ФОТО)

Новости Онлајн

08. 06. 2023. у 19:45

МИНИСТАР финансија Синиша Мали детаљно је објаснио како ће и када бити спроведене нове економске мере.

СВЕ ФИНАНСИЈСКЕ МЕРЕ ВАЖНЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Министар Синиша Мали објавио детаље (ФОТО)

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

Од 1. септембра 2023. године планирано је повећање плата од 5,5 одсто за запослене у просвети и за медицинске сестре и техничаре, као и за неговатељице у установама у областима социјалне заштите (исплата првих увећаних плата биће у октобру).

Затим ћемо, од 1. децембра или од 1. јануара 2024. године најкасније, имати повећање за додатних 10 одсто за запослене у просвети и за медицинске сестре и техничаре, што је кумулативно 16 одсто повећања плата.

Од 1. јануара 2024. године, сви остали запослени у јавном сектору ће добити повећање плата од најмање 10 одсто, али са дефинитивном цифром би ипак требали још мало да сачекамо кад видимо какви су нам резултати.

Од 1. октобра 2023. године пензије ће бити веће за 5,5 одсто. Реч је о ванредном усклађивању пензија и оне се исплаћују од новембра месеца.

Пензије ће потом бити повећане и од 1. јануара 2024. године за додатних 14,6 одсто, што је тренутна процена за раст зарада по швајцарској формули плус.

Још једна веома важна мера коју припремамо јесте исплата мајкама и самохраним очевима за сву децу до 16 година, по 10.000 динара. Дакле, реч је о деци од једног дана старости па до напуњених 16 година. На тај начин желимо да подржимо родитеље и децу, да им помогнемо, покажемо да је њихова држава ту за њих и да брине о њима.

Пријава за ову врсту помоћи ће бити могућа од 20. августа, а након завршетка пријаве планиране су исплате.

Пријава ће се одвијати на порталу Управе за трезор, што је најбоље решење као што смо могли да видимо у претходним пријавама грађана за различите помоћи државе. Потребно је да мајке унесу број личне карте и свој матични број, матични број за свако дете и да изаберу банку у којој желе да им помоћ буде исплаћена. Систем ће предвидети и начин пријаве за самохране очеве. Примаоцима новчане социјалне помоћи, помоћ ће бити аутоматски исплаћена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (146)

СВЕ ЈЕ БЛИЖЕ: Када се прелази на ЗИМСКО рачунање времена - те ноћи спаваћемо сат дуже