Нова сазнања медија о руској афери газде Јунајтед групе

Novosti online

08. 06. 2023. у 14:46

ИТАЛИЈАНСКИ медији су недавно објавили да "Шолакове милијарде иду до Кремља".

Нова сазнања медија о руској афери газде Јунајтед групе

Драган Шолак, Фото Принтскрин

Како медији преносе, газда Јунајтед групе тесно је повезан са правним и финансијским мешетарима који су у исто време на платном списку генералног директора Гаспрома.

Ови људи из сенке управљају богатством Шолака и Милера, помажу им да купују луксузне некретнине и да преко мреже офшор фирми крију своје милијарде од пореских и истражних органа.

Европски и српски медији су у својим истраживањима раскринкали Волфрама и Марију Куони. Брачни пар Куони, познати у Швајцарској као "банкари Кремља", дуги низ година обавља мутне послове и за Јунајтед групу и за првог човека Гаспрома, иначе најближег сарадника Владимира Путина.

Медији су објавили име још једног њиховог "агента": то је Петрос Питас, Грк са Кипра, заједно са Куонијима кључни човек како Алексеја Милера, тако и Драгана Шолака.

Када је Шолак купио мегалуксузну вилу на обали Флориде у САД, чија је тренутна тржишна вредност најмање 33 милиона долара и налази се недалеко од Mar-a-Lago комплекса Доналда Трампа, он је то урадио преко фирме "Four Palms of Indian Creek LLC". Регистровани заступник "Four Palms" је управо Петрос Питас, док је Марија Куони преко својих фирми званично задужена за управљање имовином.

А тај исти Петрос Питас и та иста Марија Куони, као и њен супруг Волфрам, на Кипру држе фирме које контролишу имовину Алексеја Милера вредну, само у Русији, више од милијарду евра!

Волфрам и Марија су регистровани заступници три кипарске фирме које су повезане са "Stroygazconsulting", компанијом под директном контролом Милера и за коју Блумберг наводи да се бави изградњом производних погона за експлоатацију гаса и нафте за клијенте у Руској Федерацији. Директор једне од тих кипарских компанија, "Odregon Holdings Ltd", био је поменути Питас.

Што се тиче конекције Куонија и Милера, то је тема којом су се бавили италијански медији први пут још 2010. године, а онда и у априлу ове године. Њих двојица сарађују бар од давне 2010, када је швајцарски адвокат служио руском олигарху за управљање луксузним вилама на острву Сардинија, али и за скривање њиховог правог власника, а то су били управо Милер и Гаспром, преносе медији.

Ову причу је прво објавио регионални лист "La Nuova Sardenja", да би лист "La Verita" из Милана у априлу ове године утврдио да се фирме чији је заступник Волфрам Куони, најближи Шолаков сарадник, "користе за маскирање власника комплекса од девет вила на Смарагдној обали на Сардинији", које су "припадале Алексеју Милеру, моћном броју један руског државног енергетског гиганта Гаспром, као и највишим менаџерима повезаним с њим".

Драган Шолак, иако званично на проевропским позицијама, "успео је да одржи чврсте односе са Русијом и са круговима у Бугарској блиским Москви", констатовали су медији у Италији, подсећајући да се успон Јунајтед групе у Бугарској, где су купили већи број медија, десио управо у сарадњи са проруским политичарима и руским компанијама у тој земљи.

Ово су чињенице

1. Волфрам Куони ради за Алексеја Милера бар од 2010. године, када је служио за скривање власништва над вилама на Сардинији, а за Драгана Шолака бар од 2012. године, када је тајно дао део новца за куповину Дајрект Медије у Србији, преносе медији.

2. Куони је од 2012. до 2022. био потпредседник УО Гаспромбанке Швајцарске, док је у исто време био председник УО Јунајтед медија нетворк, која је део Јунајтед групе. Са обе функције је отишао неколико месеци након почетка инвазије Русије на Украјину, али је наставио да блиско сарађује и са Милером и са Шолаком.

3. Надлежни органи у Швајцарској, према писању тамошњих медија, против Куонија воде више истрага због мутних послова са руским олигарсима блиским Кремљу.

4. Марија је власник или овлашћени заступник већег броја фирми у оквиру "Aspermont Grupe", преко које брачни пар Куони сарађује како са Шолаком и Јунајтед Групом, тако са Алексејем Милером и другим руским олигарсима, међу којима су лица против којих су САД и ЕУ увели санкције.

5. Петрос Питас, регистровани заступник фирме преко које је Шолак купио вилу на Флориди, био је директор фирме на Кипру која служи за управљање Милеровом имовином од преко милијарду евра.

6. Алексеј Милер се налази на челу Гаспрома још од 2001, а више од 30 година један је од најближих сарадника Владимира Путина, откад је радио за њега у Санкт Петербургу до данас.

Швајцарске тајне Драгана Шолака

Италијански дневни лист "Ла Верита" објавио је да се име Драгана Шолака појављује у бази "специјалних клијената" банке "Credit Suisse", коју је открила финансијска истрага "Suisse Secrets" (Швајцарске тајне).

У бази тих "специјалних клијената" откривена је већа количина банковних рачуна чији су власници трговци дрогом, корумпирани политичари, шпијуни и функционери диктаторских режима.

- Два рачуна у швајцарској банци су у Шолаковом заједничком власништву. А реч је о вези између Шолака, највиших нивоа моћи у Русији и швајцарског адвоката Волфрама Куонија, истог оног који у Шолаково име омогућава куповину и продају медија у Бугарској - пишу новине из Милана.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)