КАМАТА ЈЕ САДА 6,25 ОДСТО: НБС повећала референтну стопу

С. Б.

08. 06. 2023. у 13:37

ИЗВРШНИ одбор Народне банке Србије одлучио је да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 6,25 одсто. Повећана је и стопа на депозитне олакшице - на 5 одсто, као и стопа на кредитне олакшице - на 7,5 одсто.

КАМАТА ЈЕ САДА 6,25 ОДСТО: НБС повећала референтну стопу

Фото З. Јовановић

При доношењу овакве одлуке Извршни одбор је проценио да је још увек потребно наставити са умереним заоштравањем монетарних услова како не би дошло до раста инфлационих очекивања и како би се осигурало да се инфлација нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља у хоризонту пројекције. Преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике путем канала каматне стопе.

Истовремено, одржавањем релативне стабилности курса динара према евру Народна банка Србије знатно доприноси ограничавању ефеката преливања раста увозних цена на домаће цене, као и укупној макроекономској стабилности у условима повећане глобалне неизвесности.

- Инфлаторни притисци на глобалном нивоу и даље изазивају забринутост иако су светске цене енергената, пре свега електричне енергије и гаса, али и других примарних производа смањене, а показатељи који указују на застоје у глобалним ланцима снабдевања и контејнерске транспортне трошкове готово у потпуности враћени на нивое пре пандемије - стоји у саопштењу НБС. - Извршни одбор је навео да се инфлација постепено смањује у великом броју земаља, али да су нивои на којима се налази и даље релативно високи. Притом, базна инфлација спорије опада од укупне у многим земљама, чему доприносе повишена инфлациона очекивања и фактори с тржишта рада, а пре свега даљи раст зарада, што указује на то да борба централних банака са инфлацијом још увек није завршена. О томе говори и чињеница да су водеће централне банке, Европска централна банка и Систем федералних резерви, поново у мају повећале своје референтне каматне стопе. То би требало да допринесе очекиваном даљем слабљењу глобалних инфлаторних притисака. Извршни одбор истиче неопходност вођења опрезне монетарне политике, пре свега због неизвесности у погледу дужине трајања сукоба у Украјини и расположивости и цена енергената у наредном периоду. Такође, неизвесност је и даље присутна у погледу даљег кретања базне инфлације у многим земљама, а важан фактор биће и будуће одлуке монетарних политика водећих централних банака имајући у виду њихов утицај на услове на међународном финансијском тржишту и на токове капитала према земљама у успону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)