НЕМАЧКА СТОЈИ У МЕСТУ: Некада економска сила, а сада је сатиру инфлација и цене енергената

Новости Онлајн

07. 06. 2023. у 18:09

СВЕТСКА привреда се полако опоравља од застоја у ланцима снабдевања и поскупљења енергената, саопштила је Организација за економску сарадњу и развој.

НЕМАЧКА СТОЈИ У МЕСТУ: Некада економска сила, а сада је сатиру инфлација и цене енергената

Фото Танјуг/АП

Истовремено је оценила да немачка привреда стагнира.

Цене енергената и укупна инфлација глобално падају, уска грла у снабдевању попуштају, а финансијска ситуација домаћинстава је све стабилнија, навео је ОЕЦД у среду у Паризу.

Према најновијој прогнози ОЕЦД, ове године се очекује глобални привредни раст од 2,7 одсто, а следеће - 2,9 одсто. То је и даље знатно испод десетогодишњег просека пре пандемије, а пут до снажног и одрживог привредног раста је још дуг.

Немачка привреда ће ове године вероватно стагнирати, док ће следеће порасти за 1,3 одсто, навео је ОЕЦД. Висока инфлација смањује приходе и топи уштеђевину, те гуши личну потрошњу која је важан стуб немачке привреде.

Опоравак привреде у Немачкој ће погурати извоз - заостатале наруџбибе којих је много се реализују, а проблеми са ланцима снабдевања попуштају.

ОЕЦД је упозорио да одговорни у политици широм света морају да делују одлучно како би мерама економске и структурне политике дошло до снажнијег и одрживијег раста.

То ће, међутим, бити тешко јер је инфлација још сувише чврсто усидрена, задуживање превелико, а потенцијали производње сувише ниски.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (5)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)