ИЗМИР СА СВОЈИМ ОКОЛНИМ МЕСТИМА СВАКЕ ГОДИНЕ ПРИВЛАЧИ ВЕЛИКИ БРОЈ СТРАНИХ ТУРИСТА: Дух традиције са укусом Медитерана

Ј. СУБИН

06. 06. 2023. у 17:09

МОДЕРАН, са умереном климом и тиркизном бојом Егејског мора, својом величином чини трећи град по броју становника у Турској.

ИЗМИР СА СВОЈИМ ОКОЛНИМ МЕСТИМА СВАКЕ ГОДИНЕ ПРИВЛАЧИ ВЕЛИКИ БРОЈ СТРАНИХ ТУРИСТА: Дух традиције са укусом Медитерана

FOTO: Promo


Измир плени својом лепотом. Интересантном комбинацијом сунца и богате историје.

Турци овде летују. Овде купују старе куће и преуређују их. И док Измир важи за један од најбитнијих лучких градова у овој земљи, околна места, попут шармантног Алачатија или атрактивних Чешми,чине идеална места за одмор. Кристално чисто море и плаже које су широм света познате као места за сурф и кајт, прави су мамац за посетиоце.

Ипак, како су нам испричали туристички водичи, последњих година, страни гости, прво питају за глумце из филмова и серија и траже да их воде на места где су неке од омиљених епизода или сцена снимљене.

- Овде је дворац који је саградио паша, али тамо је позната сцена Бехлула - испричао је водич. - Турске серије сви гледају и туристи ме прво питају где је шта снимљено. Многи су и наш језик проговорили или бар знају по неку реч. И док су некад од нас тражили неке важне историјске датуме и догађаје, сад нас питају где живе турски глумци и где је шта снимано. То је постао туристички бренд.

Једно од омиљених места за одмор, скривени турски летњи бисер, свакако је ушушкани Алачати. До њега, сада се лако и долази из Србије, јер од недавно до Измира лети домаћа авио компанија "Ер Србија", па је трансфер до неких летовалишта прилично олакшан.

Пешчане плаже у Алачатију идеалне су за водене спортове и купање. Уске и необичне улице овог места, које поносно истиче у први план своје камене куће, ветрењаче, отмени ресторани и кафићи.

Сам Измир, својом величанственом појавом, нуди један модеран живот, кроз који се прожима дух традиције. Једно од најпосећенијих туристичких места у Измиру је базар. Начичкане продавнице, старе сувенирнице и кафане мамац су за посетиоце. Тик уз базар је и рибља пијаца. Најсвежији комади рибе, ракова, шкољки, који су често на менију мештана. Измир је малтене два пута већи од Београда, веће су и просечне плате, али се и те како осећа инфлација. Туристима је занимљиво да посете Конак џамију, која је једна од најзначајнијих у држави. А, ту је и Сахат кула, као симбол Измира.

Округ Измира чине Урла, Фоча, али и многа места која су позната по врхунском вину али и маслиновом уљу. Турска је, кажу, трећи произвођач у свету по производњи маслина и маслиновог уља. Врхунски квалитет често је одликован најпрестижнијим светским наградама. Турци су веома поносни на своју кухињу. Разноврсност укуса и боја је оно што је чини примамљивом и изазовном за сва чула. А тајна је, кажу, у плодовима који ту расту, окупани сунцем Егеја, али и у зачинима.

Древни град

ОБИЛАЗАК Измира не може да прође без посете древном граду Ефесу. Он је од историјског и верског значаја, а мали остаци Артемидиног храма једно су од седам светских чуда. На само неких седам километара од Ефеса, налази се Кућа Девице Марије. Капела у облику крста, која је место хришћанског ходочашћа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)