ИСТОЧНИ БЛОК ЕУ ОДНЕО ПОБЕДУ: Продужено ограничење увоза житарица из Украјине

Novosti online

05. 06. 2023. у 21:15

ЕВРОПСКА унија продужила је до 15. септембра ограничења увоза пољопривредних производа из Украјине у низ европских земаља, наведено је у документу објављеном у званичном гласилу ЕУ.

ИСТОЧНИ БЛОК ЕУ ОДНЕО ПОБЕДУ: Продужено ограничење увоза житарица из Украјине

Жетва се приводи крају, Фото Д. Дозет

-Слободан промет наведених производа дозвољен је само у земљама чланицама ЕУ, с изузетком Бугарске, Мађарске, Пољске, Румуније и Словачке, наведено је у одлуци која ступила на снагу.

Реч је о пшеници, кукурузу, семену репице и сунцокрета.

Крајем марта премијери неколико земаља Европске уније обратили су се шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен с молбом да реагује на кризу изазвану прекомерном количином украјинског жита на њиховом тржишту.

У писму премијера Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке наведено је да су „проблеми изазвани знатним повећањем испорука украјинских производа на тржиште земаља-чланица ЕУ, посебно оних које се граниче с њом“, довели до огромног раста увоза жита, јаја, живине, шећера, разних врста воћа и других производа.

Европска комисија је саопштила да је предузела мере за увоз одређених врста жита из Украјине, које су усмерене на отклањање логистичких препрека у вези с тим производима у Мађарској, Бугарској, Пољској, Румунији и Словачкој. Мере су ступиле на снагу 2. маја.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СНИМАК ЈЕ ХИТ: Дошао у Америку из Босне, а на улици затекао симбог бивше Југе (ВИДЕО)