МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ О ЕПС-у: Ускоро формирање новог надзорног одбора, и радници ће имати своје представнике

Новости онлине

05. 06. 2023. у 08:21

МИНИСТАРКА енергетике Дубравка Ђедовић гостовала је јутрос Јутарњем програму РТС-а, где је говорила о ситуацији у ЕПС-у.

МИНИСТАРКА ЂЕДОВИЋ О ЕПС-у: Ускоро формирање новог надзорног одбора, и радници ће имати своје представнике

Фото: Принтсцреен/РТС

Министарка истиче да ће нови надзорни одбор ЕПС-а бити формиран врло брзо, и да је она јако задовољна зато што постоје одлични кандидати и из земље и из света.

- Није лако довести искусне, кредибилне људе, на овом нивоу застоја у развоју, и проблема нагомиланих које треба системски решавати. Али јесам задовољна, зато што ЕПС има велики потенцијал, то је наша највећа национална компанија која има предуслове за развој. Врло брзо ћемо доћи до тога - каже она.

Дубравка Ђедовић додаје да ће у надзорном одбору бити и представници запослених.

- Ту имате поделу међу синдикатима, сви се боре за нека своја права. Оно што треба да буде циљ је да запослени имају свог представника, ту нам треба помоћ Министарства за рад, око питања синдиката и њихових легитимитета. Мене занима просечан радник, који треба да има боље услове за рад, да има приступ нези, и да има и веће плате, ако ЕПС буде пословао боље, а то нама јесте циљ - казала је министарка.

Она каже да, нажалост, нису сви аспекти резултата ЕПС-а, пре свега трошкови, узети у обзир.

- Ми смо прошле године имали значајно лошију хидрологију, и значајно ниже цене електричне енергије, и имали смо јачу зиму. Тако да, ако упоредите ову годину са додатним позитивним елементима, резултати нису на завидном нивоу. Они свакако морају да се поправе. Оно што мене занима је боља производња, јер да бисте трговали, морате нешто и да производите, а производња у Колубари у мају месецу је изузетно на ниском нивоу - казала је министарка Ђедовић.

Угаљ се и даље увози, зато што је држава препознала да постоје проблеми у производњи угља, истиче она.

- Држава је обезбедила та средства, да би омогућили да наше термоелектране неометано раде. Али свако издвајање из буџета за електропривреду значи мање издвајање за вртиће и школе. То су средства свих грађана Србије. И зато и јесте циљ да се нешто промени, да нешто урадимо боље, али када нешто почнете да мењате, имате отпор на сваком кораку - казала је министарка, и рекла да је држава решена да се ствари побољшају.

Дубравка Ђедовић каже да смо у првом кварталу имали кашњење у реализацији инвестиција, па је зато било мање одлива средстава.

- Али то није циљ, циљ је да идемо напред и радимо на изградњи нових производних капацитета - рекла је она.

Министарка каже да је, по питању тачке дневног реда о издвајању 11 малих хидроелектрана, и формирање заједничке компаније ЕПС са мађарском електропривредом, неко злонамерно пустио информације у јавност, без потпуне информације.

- Вероватно да би се и даље збуњивали радници и јавност. Оно што се десило је да је на надзорном одбору одбијен предлог о издвајању 11 малих хидроелектрана. Оно што се мени не допада је намера изазивања збуњености код радника и панике у јавности. И враћамо се на оно да нико не жели да се ствари промене и покрену. Сви критикују, а нико да се усуди да уради нешто да се ствари промене - каже министарка Ђедовић.

Мађарска јесте наш стратешки партнер, и желимо да продубљујемо сарадњу, али ће о таквим питањима на крају увек одлучивати Влада.

- И председник и премијерка су више пута поменули. Циљ је да се промени правна форма и да кренемо у реформе. Циљ није био да дође до приватизације. Да треба ЕПС да гради нове објекте, да треба да уложимо близу 10 милијарди евра кроз ЕПС у инвестиције у наредних 10 година, јесте случај. Одакле ћемо наћи та средства, зависи од стабилности пословања и јачине наше економије. Свакако ће се одлуке доносити у будућности, да ли да се изађе на тржиште капитала, али ми прво треба да стабилизујемо компанију - каже она, и додаје да су отпори и руководства и синдиката велики.

Она каже да никаква одлука о Колубари Б није донета, и апеловала је на све медије да не шире дезинформације.

- Овај пројекат ће бити узет у разматрање, или неће, због релевантних фактора, у инвестициони план који ће влада донети за две недеље. Морамо да видимо да ли имамо сировине, довољно угља, да ли морамо то да увозимо, и да ли је пројекат исплатив, пре него што размислимо да ли ћемо уложити 450 милиона евра у тај пројекат. Пре него што било ко одлучи о томе, морамо узети све аспекте у обзир. У Влади ћемо се искључиво водити принципом сагледавања свих чињеница, пре него што кренемо у пројекте - закључила је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МИСТЕРИЈА ДИВЉЕГ ДЕТЕТА ИЗ БОСНЕ: Одрасло међу вуковима, ловци га нашли у шуму како иде четвороношке и РЕЖИ