АМЕРИКА ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГЛА БАНКРОТ: Бајден и Макарти у последњи час склопили договор, али то није крај мукама Вашингтона

Танјуг

28. 05. 2023. у 08:06

НАКОН вишедневних преговора између америчког председника Џозефа Бајдена и представника републиканске већине у Конгресу постигнут је начелни договор о максималном јавном задуживању у 2024. години не рачунајући јавну потрошњу за потребе националне одбране, потврдио је данас неименовани извор упознат са током преговора.

АМЕРИКА ЗА ДЛАКУ ИЗБЕГЛА БАНКРОТ: Бајден и Макарти у последњи час склопили договор, али то није крај мукама Вашингтона

Фото: АП

Договорено је да горња граница јавног дуга не сме бити већа од 31,4 билиона долара за трошкове који се не односи на систем националне одбране, што је приближно исти износ који важи и за текућу буџетску годину, преноси Ројтерс.

Председник САД Џозеф Бајден поздравио је начелни договор и оценио да је учињен "важан корак напред" и компромисно решење које ипак не одступа од кључних приоритета демократа.

- Споразум представља компромис, што значи да нико није добио све што жели. То је одговорност управљања (државом) - рекао је Бајден. Према његовим речима, споразум је добра вест за амерички народ јер спречава катастрофалан развој догађаја који је могао утицати на економску рецесију, угрозити пензионе фондове и допринети гашењу милиона радних места.

- Током наредног дана наши преговарачки тимови финализираће текст закона и споразум ће ићи пред Представнички дом и Сенат. Позивам оба дома да што пре потврде споразум - истакао је Бајден. Договор је постигнут након деведесетоминутног телефонског разговора Бајдена и председавајућег Представничког дома Конгреса Кевина Мекартија.

БОНУС ВИДЕО: ТРАМП ИЛИ БАЈДЕН - Које државе одлучују победника?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото