"СУДЊИ ДАН" СВЕ БЛИЖИ: Кини и Јапану прети хаос?

Новости Онлајн

27. 05. 2023. у 10:34

КИНА и Јапан су највећи страни улагачи у амерички државни дуг. Заједно поседују 2 билиона долара, више од четвртине од 7,6 билиона долара вредносних папира америчког трезора које држе стране земље.

СУДЊИ ДАН СВЕ БЛИЖИ: Кини и Јапану прети хаос?

Foto: Profimedia

Пекинг је почео да појачава куповину америчких државних обвезница 2000. године, када су Сједињене Државе подржале улазак Кине у Светску трговинску организацију, што је изазвало извозни бум. Генерисала је огромне количине долара за Кину и требало јој је сигурно место за њихово скривање, преноси сеебиз.

Америчке државне обвезнице сматрају се једним од најсигурнијих улагања на свету, а дуг америчке владе који држи Кина нарастао је са 101 милијарде долара на 1,3 трилиона долара у 2013. години.

Кина је већ више од деценије највећи страни кредитор Сједињених Држава. Међутим због ескалације напетости с Трамповом администрацијом 2019. Пекинг је смањио своје поседе, а Јапан је те године надмашио Кину као највећи поверилац.

Токио сада држи 1,1 трилион долара, у поређењу с 870 милијарди долара Кине, а та велика изложеност значи да су обе земље рањиве на потенцијални пад вредности америчких државних обвезница ако се сценарио судњег дана за Вашингтон одигра.

- Велики државни поседи Јапана и Кине могли би да им наштете ако вредност државних обвезница нагло падне - рекли су Џош Липски и Филип Менг, аналитичари Центра за геоекономију Атлантиц Цоунцила.

Пад вредности државних обвезница довео би до пада девизних резерви Јапана и Кине. То значи да би имали мање расположивог новца за плаћање основног увоза, сервисирање властитих страних дугова или подупирање својих националних валута.

Упркос томе, "прави ризик" долази од глобалне економске кризе и вероватне рецесије у САД-у која би могла да уследи након неиспуњавања обавеза, рекли су.

- Ово је озбиљна брига за све земље, али представља посебан ризик за крхки економски опоравак Кине - рекли су Липски и Менг.

Након почетног налета активности након изненадног укидања пандемијских ограничења крајем прошле године, кинеска економија сада посрће јер потрошња, улагања и индустријска производња показују знакове успоравања. Дефлацијски притисци су се погоршали јер су се потрошачке цене једва помакле током последњих неколико месеци. Друга велика забринутост је вртоглави пораст стопе незапослености младих, која је у априлу досегла рекордних 20,4 посто.

Јапанска економија, у међувремену, тек показује знакове изласка из стагнације и дефлације које су деценијама мучиле земљу.

Кина и Јапан зависе од највеће светске економије која подржава компаније и радна места код куће. Извозни сектор посебно је кључан за Кину јер су други сектори економије, попут некретнина, посрнули. Извоз ствара петину кинеског БДП-а и осигурава радна места за око 180 милиона људи.

Упркос растућим геополитичким напетостима, Сједињене Државе остају највећи појединачни трговински партнер Кине. Такође су други по величини у Јапану. У 2022. америчко-кинеска трговина досегнуће рекордни ниво од 691 милијарду долара. Јапански извоз у Америку порашће за 10 посто 2022.

Гувернер Банке Јапана Казуо Уеда је изразио забринутост, упозоривши да би неплаћање дуга САД-а изазвало превирања на различитим тржиштима и имало озбиљне последице за глобалну економију.

- Банка Јапана настојаће да одржи стабилност тржишта на темељу свог обећања да ће флексибилно одговорити на економска, ценовна и финансијска кретања - рекао је у парламенту, преноси Ројтерс.

Пекинг је досад био релативно тих по том питању. Стате Департмент коментарисао је како се нада да ће Сједињене Државе "усвојити одговорну фискалну и монетарну политику" и "суздржати се од преноса ризика" на свет.

Кинеска државна новинска агенција Цинхуа објавила је колумну раније овог месеца истичући "симбиотски однос" које земље имају на америчком тржишту обвезница.

- Ако Сједињене Државе не отплате свој дуг, то неће само дискредитовати Сједињене Државе, већ ће Кини да донесе и стварне финансијске губитке - наводи се.

Токио или Пекинг не могу ништа да учине осим да чекају и надају се најбољем.

- Како је америчка економија успоравала, утицај се преносио кроз трговину, смањујући кинески извоз у САД, на пример, и доприносећи глобалном успоравању - рекао је Ноланд.

БОНУС ВИДЕО: ПРИТИСНУЛИ ДУГМЕ ЗА САМОУНИШТЕЊЕ - Јапанци прекинули лет ракете са важним сателитом због квара

(Klix)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (3)

МИСТЕРИЈА ДИВЉЕГ ДЕТЕТА ИЗ БОСНЕ: Одрасло међу вуковима, ловци га нашли у шуму како иде четвороношке и РЕЖИ