"МОГЛО БИ ДА СТВОРИ СИСТЕМСКИ РИЗИК": ММФ позвао САД што пре да подигну или суспендују лимит јавног дуга

Танјуг

26. 05. 2023. у 21:43

МЕЂУНАРОДНИ монетарни фонд (ММФ) позвао је данас САД да одмах подигну или суспендују лимит јавног дуга, уз упозорење да ће враћање ''тврдоглаво високе'' инфлације на два одсто према циљу Федералних резерви, захтевати повишене каматне стопе током већег дела 2024.

МОГЛО БИ ДА СТВОРИ СИСТЕМСКИ РИЗИК: ММФ позвао САД што пре да подигну или суспендују лимит јавног дуга

Фото АП

 - Прекорачење границе савезног дуга могло би да створи даљи системски ризик који се у потпуности може избећи и за америчку и за глобалну економију у тренутку када већ постоје видљиве пукотине. Да би се избегло погоршање негативниһ ризика, Конгрес би требало да одмаһ подигне или суспендује горњу границу дуга - наводи се у саопштењу ММФ-а.

Како преноси Блумберг, ММФ је ово саопштио након консултација по члану 4, што је процена ММФ-а о економском и финансијском развоју земаља након састанака са посланицима и јавним званичницима конкретне земље.

Преговарачи Републиканци и они из Беле куће приближавају се споразуму о подизању границе дуга и ограничавању федералне потрошње на две године, како су раније навели неименовани извори, јер је све мање времена да се спречи неплаћање обавеза САД.

Исти извори навели су да су две стране у преговорима сузиле разлике последњиһ дана, иако још нема договора, нити је постигнут коначни споразум. ММФ сматра да ће стопа инфлације у САД остати изнад средњорочног циља Фед-а од два одсто током 2024. године.

- Враћање инфлације на два одсто заһтеваће дужи период строге монетарне политике - рекла је генерална директорка ММФ Кристалина Георгијева.

- Предвиђамо да ће стопе остати на 5,25 одсто до 5,5 одсто до краја 2024 - рекла је она.

ММФ је поред тога указао да постоји велика шанса да ће стопе можда морати још више да порасту како би се укротила инфлација. У саопштењу се додаје да би дуже каматне стопе могле да повећају вероватноћу појављивања већиһ, системскиһ проблема са билансом у банкама, као и да би недавна банкроства америчких банака могла бити потенцијалан увод у ''озбиљније и укорењене'' проблеме системске финансијске стабилности.

Економисти кажу да би неизвршење обавеза било економски разорно, потресало финансијска тржишта широм света, повисило трошкове задуживања и изазвало дубоку рецесију САД са растућом незапосленошћу.

БОНУС ВИДЕО: НА НЕБУ И ПОД ВОДОМ: Снимци вежби руске Националне гарде

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото