МИНИСТАРКА ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ ПОТВРДИЛА САЗНАЊА "НОВОСТИ": Нема отпуштања у ЕПС-у, статут се бави начином управљања

Новости онлине

31. 03. 2023. у 08:53

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Дубравка Ђедовић је у јутарњем програму телевизије Пинк говорила о трансформацији ЕПС-а и енергетској транзицији.

МИНИСТАРКА ДУБРАВКА ЂЕДОВИЋ ПОТВРДИЛА САЗНАЊА НОВОСТИ: Нема отпуштања у ЕПС-у, статут се бави начином управљања

Фото: Принтсцреен/Пинк

Она је одмах на почетку гостовања уверила грађане и раднике ЕПС-а да нема никакве приватизације тог предузећа, као и да неће бити отпуштања, чиме је потврдила сазнања "Новости".

- То није тема, манипулише се, лаже и обмањује задња два-три дана, да не би дошло до промене правне форме. Шта она доноси? Доноси промене набоље, у начину управљања и доношења одлука, сагледавања ризика. Како да то предузеће буде боље, ефикасније и ефективније. Нема отпуштања радника. Не причамо о томе. У статуту, који јесте тема, не помињу се ни радници ни синдикати. Статут се бави начином управљања - рекла је она.

Министарка Ђедовић додаје да смо сведоци да у енергетској кризи, коју смо видели прошле године, видимо колико је важно да имамо стабилна и јака енергетска предузећа.

- Да они не би били на терету државе. Наравно да је дуг тих предузећа нарастао на стотине милиона евра које грађани треба да враћају. Да би тиме могло да се управља како треба, мора да дође до одређених реформи и промена, које је Влада одлучна да спроведе - каже министарка.

Она истиче да је дуг већи од 600 милиона евра, и да је настајао у периоду прошле и претпрошле године.

- Проблем је и спровођење инвестиција. Сви пројекти касне годинама и деценијама. Како да се управља тим пројектима. Желимо да вратимо одговорност у предузеће. Да постоје структуре управљања које ће бити одговорне. Надзорни одбор поставља директоре, не ја или скупштина, како се манипулише. Надзорни одбор надзире рад директора. То мора да се промени, да се доведу квалитетни људи, да наша предузећа буду стабилност наше привреде - рекла је Дубравка Ђедовић.

Нико не прича о гашењу термоелектрана, и да морамо да бринемо о енергетској сигурности, рекла је она.

- Желимо да основна делатност ЕПС-а буде производња електричне енергије. И да извозимо ако производимо довољно. Не желимо смањење производње. Нисам дошла никога да смењујем, враћам и постављам. Ту сам да спроведемо реформе. Електромреже Србије и Транснафте Србије су одавно прешла у акционарска друштва, и нису приватизована. Промена правне форме, одлука је донета 2014. Она се није спровела, и сада се спроводи. Онога дана када ЕПС постане акционарско друштво неће бити лимита и квота за запошљавање и плате, уколико има резултате - каже министарка. 

Она каже да су глупости да има 16.000 радника вишка у ЕПС-у, и каже да не жели нико да манипулише радницима.

- Ја сам дете рудара, мене је одгајио рударски хлеб. Ја ћу прва да се борим и да браним права рудара. Да имамо одрживу транзицију и да радници буду задовољни. Али мора да се управља тим предузећима - каже министарка.

На питање да прокоментарише то што је Синдикат радника Електропривреде Србије подигао кривичну пријаву против Милана Ђорђевића Ђокина, бившег председника синдиката радника ЕПС, због кривичног дела злоупотребе положаја одговорног лица у подстрекивању, и Радета Живановића, из синдикалне организације ЕПС Колубара Барошевац, министарка је рекла следеће:

- Ја стварно не бих улазила у њихове међусобне расправе и ратове, ту се ради о борбама за положај, утицај и новац. Држава је причала и наставиће да прича са представницима синдиката, да се објасни шта је намера. Ту смо за сва питања и одговоре, али не да се манипулишу и лажу радници, да би неко задржао фотељу. Ако све функционише како треба, што се буните и плашите промена - питала је она.

Министарка Ђедовић је рекла да се права радника не регулишу статутом, него колективним уговорима, о којима ће се разговарати.

- У њихове међусобне свађе и крађе не бих улазила. Нама је циљ да до промена набоље дође, зарад грађана Србије, који плаћају рад свих руководилаца у нашим енергетским предузећима - каже министарка рударства и енергетике.

Она је рекла да је промена правне форме један од начина да се поправи управљање.

- Што јесте један од реформских процеса. То траже разни међународни партнери са којима сарађујемо. Морамо да идемо корак по корак. Промена правне форме, надзорни одбор који треба да добије већа овлашћења, који одлучује о менаџменту. Да се сагледа производња, да се ради на приоритизацији инвестиција. Ми радимо о припреми приоритарних пројеката у које мора да се улаже. Морамо да радимо на улагањима, да би се опоравио и био здрав енергетски систем - истакла је она.

Министарка Дубравка Ђедовић каже да је поскупљење струје и гаса такође један део реформи који је јако битан - да предузећа могу да наплате своје трошкове.

- Са друге стране, не можемо да тражимо грађанима да плаћају веће цене, а да не мењамо ништа у тим предузећима. Морамо бити поштени и према грађанима. Потребне су болне промене, и ми ћемо се трудити да цене гаса и струје буду што ниже. Имамо повећање од четири милијарде динара за угрожене, и апелујем да сви који испуњавају проширене критеријуме да то ураде, имаће право на смањење рачуна - каже министарка.

Она се захвалила грађанима на штедњи струје, и истакла да је током зиме уштеђено 10 одсто електричне енергије, као и да држава има одговорност према грађанима да се ствари мењају набоље.

Говорећи о климатски неутралном енергетском сектору, она је појаснила тај термин, и рекла да се добар део света обавезао на то Париским климатским споразумом.

- То значи да морамо да смањимо потрошњу фосилних горива. То су пре свега нафта, гас, угаљ. Сви они енергенти који негативно утичу на животну средину. Није то могуће одмах урадити, ја то причам и када идем у иностранство. И Немци су покренули нова ископавања, зато што је енергетска криза. Али морамо да се мењамо и прелазимо на чистије изворе енергије. Потребно је време и финансијска средства. Потребно је и да нам се помогне, да једноставно не можемо преко ноћи да испунимо те циљеве које поставља ЕУ пред нас. Неки термо блокови су били предвиђени још 2017. да се угасе за пет година, што је сада. Али ми нисмо радили да произведемо нове капацитете, који ће да нам дају нове изворе енергије. А да ће нам требати времена да видимо како да извршимо ту транзицију, то је јасно. Имамо 27 година испред нас, планираћемо адекватно. И Немци знају да не могу да се одрекну својих рудника, ни код њих није завршена транзиција. Кроз промену закона о обновљивим изворима енергије покренућемо аукције да држава стимулише приватна улагања у ветар и солар, где ће да откупљује ту енергију за потребе снабдевања грађана. Имамо адекватне планове, али кључ је да имамо предузећа која могу да изнесу ту транзицију - закључила је министарка. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (4)

Како су се посвађали Славко Штимац и Бата Стојковић - Данило је потом свакога дана РАДИО ЈЕДНО ТЕ ИСТО