На Салону аутомобила и „Motopassion“ више од 100.000 посетилаца

Промо

28. 03. 2023. у 16:00

НАЈСТАРИЈИ и најрепрезентативнији регионални догађај у сектору аутомобилске индустрије у овом делу Европе, 55. Међународни салон аутомобила, заједно са 15. Међународним сајмом мотоцикала, квадова, скутера и опреме "Motopassion", завршава се на Београдском сајму успешније од свих очекивања.

На Салону аутомобила и „Motopassion“ више од 100.000 посетилаца

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić Foto:/O. Bunic

Овај, према календару кровне светске аутомобилске сајамске организације, један од тек 12 највећих овогодишњих аутомобилских сајмова у свету, у периоду од 22. до 28. марта 2023. године, привукао је невероватних - више од 100.000 посетилаца. 

Директорка Београдског сајма Данка Селић претпоставља да се ова бројка некоме може учинити недовољно ексклузивном у односу на нека ранија, "предреволуционарна" времена, али  подсећа да се "ова манифестација дешава у глобално преломном тренутку, када цела ауто-мото индустрија потпуно мења правац, на сцену су преко ноћи ступиле нове технологије и правила, производни, тржишни, дистрибутивни и комуникациони услови опстајања комплетне привреде, а не само ауто-мото индустрије за кратко време су радикално промењени. Не само за произвођаче и увознике него и за, можда и највише - потенцијалне купце, на које су нарочит утисак оставили нова ценовна логика и рокови испоруке, усклађени са "новим светским аутомобилским поретком".  

"У таквим условима, увозници, чланови Српске асоцијације увозника возила и делова, успели су да уз велики напор и логистичке тешкоће, сви редом обезбеде изложбене примерке који би били огледало најновије понуде са међународног тржишта. Тако се на сајму појавила репрезентативна понуда најновијих електричних, хибридних и плуг-ин хибридних модела, као и најновији еколошки усавршени модели са конвенционалним погонима последње генерације. Ипак, све то науштрб смањеног комерцијалног ефекта, без нагласка на сајамским попустима и великим лагерима возила за брзу испоруку. Показало се да ништа од тога на посетиоце није деловало дестимулативно. Напротив", наглашава Селић.

Фото: Београдски сајам

Коначно, овогодишњи Међународни салон аутомобила окупио је 250 излагача, који су представили 33 аутомобилска и седам брендова лаких привредних возила са више од 40 премијера. На "Motopassionu" се окупило 60 излагача, са више од 40 брендова мотоцикала, квадова и скутера и великим бројем брендова мото-опреме.

У хали 3 место су нашли сви премијум брендови, као што су Mercedes, Maybach, BMW, Mini, Maserati, Audi, Porsche, сви остали аутомобилски брендови били су у централној хали 1, где су се сместили VVolkswagen, Nissan, Chery, Škoda, Subaru, Geely, Volvo, Kia, Mazda, Renault, Dacia, Hyundai, Ford, MG, Citroen, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Suzuki, Peugeot, Opel, Toyota, Honda, Seat и Cupra. Мотоцикли и опрема су место под сајамским куполама нашли у хали 4, лака привредна возила у хали 3А, а пратећа аутомобилска опрема у халама 2 и 1А.

За огроман број посетилаца, можда не најважније али свакако најинтересантније биле су цене изложених модела. Условно речено, јер су одступања у зависности од модела и захтева купаца уобичајена, најскупљи изложени модели на Салону аутомобила су: Maserati MC 20 - 295.200 евра, Mercedes Maybah S 580 4M - 262.366 евра, Porshe 911 GT3 RS - 260.500 евра, Maserati Granturismo trofeo - 251.000 евра, Mercedes AMG G 63 - 224.624 евра, Porshe Cayenne Coupe Turbo - 188.600 евра, Porshe Tayen - 179.090 евра, Audi RsQ8 - M - 173.936 евра, Audi S8 - 168.604 евра, BMW X5 m 60i - 166.144 евра.

У доњој ценовној категорији су: Hyundai i10 - 12.490 евра, Fiat Panda - 12.950 евра, Hyundai i20 - 15.390 евра, Fiat 500 - 16.090 евра, Opel Crossland - 17.470 евра, Dacia Sandero Stepway - 17. 560 евра, Hyundai Bayon - 17.990 евра, Suzuki Ignis - 18.000 евра, Citroen C3 - 18.190 евра, Ford Fiesta - 18.490 евра, Kia Stonic - 18.589 евра, Renulat Clio - 18.580 евра, MG ZS - 18.990 евра, Opel Corsa 19.190 евра, Toyota Aygo X - 19.400 евра. Најјефтинији модел бренда Folkswagen је нови Golf style 2.0TDI од 25.100 евра. Nissanov најјефтинији модел Juke 1.6 кошта 31.091 евра, али се на то могао остварити попуст од 2.500 евра. Шкода Kamiq уз пакет опреме је 27.090 евра.

Фото: Београдски сајам

Овогодишње издање "Motopassiona" представило је богату понуду мотоцикала свих релевантних светских брендова, укључујући бројне премијере и нове моделе и опрему, чија продаја на тржишту из године у годину расте. Сајамски мото сектор показао је изразито највећу експанзију у погледу броја брендова, модела и новитета.

И друмски саобраћај, аутомобилска и пратећа индустрија, лака доставна возила и гаражно-сервисна опрема, те понуда банака, лизинг компанија и осигуравајућих друштава, су на високом нивоу. Излагачи у овом сектору понудили су стандардну и универзалну опрему али и компатибилну и пратећу опрему за еколошки напредна возила. Представљен је значајан избор пуњача за електрична возила те соларних модула за примену у ауто-индустрији.

Директорка Селић подсећа и да је сајам са програмима почео знатно пре званичног почетка почев од традиционалног "новинарског релија", три дана пред почетак Салона аутомобила, и "новинарским даном", дан пред званично отварање сајма. Посетиоци су били веома задовољни  и "породичним даном", када су породице са децом улазиле по привилегованој цени, избором "мисс Салона аутомобила" (профитирао штанд Опела), традиционалном парадом олтајмера "Меморијал принца Томислава Карађорђевића", проглашењем "аутомобила године" у избору ААНС (Peugeot 408 и Opel Mokka Electric), проглашењем најуспешнијих у ауто-привреди од стране Аутомобилског форума, НАВАК-овим свакодневним демонстрацијама безбедне вожње итд. До следеће прилике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (3)

РОДИЛА МУ ЈЕ СИНА: Шотрина жена била је најлепша у Југославији, а завршила је трагично - није оставила ни опроштајно писмо (ФОТО)