МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА САД: Морамо предузети мере да банкарски депозити Американаца остану безбедни

Танјуг

24. 03. 2023. у 00:39

АМЕРИЧКА министарка финансија Џенет Јелен изјавила је данас да је спремна да предузме даље мере како би осигурала да банкарски депозити Американаца остану безбедни усред турбуленција у банкарском систему.

МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА САД: Морамо предузети мере да банкарски депозити Американаца остану безбедни

Џенет Јелен, Фото АП

-Као што сам рекла, користили смо мере да брзо делујемо како бисмо спречили преливање кризе, рекла је Јелен на саслушању одбора за апропријације Представничког дома САД, преноси Ројтерс.

-Ово су алати које бисмо могли поново да користимо за институцију било које величине ако проценимо да би њен неуспех представљао системски ризик, додала је она.

Јелен је такође рекла да притисци у ланцу снабдевања и трошкови испоруке опадају и да ће на крају вероватно доћи до смањења инфлације.

Банку Силицијумске долине преузели су федерални регулатори 10. марта, као и банку Сигначер неколико дана касније.

Више савезних институција, укључујући Министарство правде САД и Комисију за хартије од вредности, истражују случај СВБ.

Председник Комитета за финансије Представничког дома Патрик Мехенри рекао је да је прерано рећи да ли је потребан нови закон након пропасти две банке, док је Бајден навео да се банкарска криза смирила и обећао Американцима да су њихови депозити сигурни.

Јелен је такође рекла посланицима да су Русија и Кина мотивисане да покушају да развију алтернативу америчком долару, али и да би им било "изузетно тешко" да то ураде.

-Свакако желим да долар остане као светска резервна валута и постоји мотивација да Русија и Кина морају да покушају да развију други систем који избегава употребу долара, рекла је Јелен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (2)

ИЗАЂИ, МАЛА: Погледајте шта Срби певају Куртијевом градоначелнику у Звечану (ВИДЕО)