ШЕФ НЕМАЧКЕ ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ: Подизање каматних стопа у еврозони није завршено

Novosti online

22. 03. 2023. у 20:45

ЕВРОПСКА централна банка (ЕЦБ) још није завршила с подизањем каматних стопа у еврозони, нагласио је први човек немачке централне банке Јоаким Нагел, додавши да се приближавају нивоу на којем ће доћи до застоја привредне активности.

ШЕФ НЕМАЧКЕ ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ: Подизање каматних стопа у еврозони није завршено

Foto: Shutterstock/canadastock

Антиинфлационе мере ЕЦБ доносе резултате, али борба против инфлације још није завршена, рекао је председник „Бундесбанке“ у интервјуу „Фајненшел тајмсу“ који је објављен данас.

-Банка се мора одупрети позивима да смањи каматне стопе у прекратком року после достизања врхунца инфлације,јер би могла поново да се распламса, изјавио је Нагел.

ЕЦБ је прошле недеље поново подигла кључне каматне стопе за пола процентног поена, потврдивши да и даље намерава да кроти раст цена кочењем тражње.

Гувернер немачке централнебанке признао је у разговору за ФТ да се каматне стопе приближавају нивоу на којем ће кочити привредну активност.

Саветници немачке владе процењују да ће највећа европска економија ове и идуће године слабије расти, истичући међу разлозима погоршане услове финансирања који ће омести улагања.

Због превирања у банкарском сектору ЕЦБ је на прошлонедељној седници ипак показалавише спремности за прилагођавање смера, после поновљенихпорука да неће посустати у борби против инфлације, пренео је „Индекс“.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОСАМ ОД 10 ВОЗАЧА НИЈЕ ЗНАЛО: Грешка која може да доведе до озбиљног ОШТЕЋЕЊА аута