УШТЕДА У НОВЦУ, АЛИ И КВАЛИТЕТУ: Грађани Црне Горе огорчени јер су у акцији "стоп инфлацији" на снижењу мање атрактивни и лошији артикли

И. Д. С.

22. 03. 2023. у 10:37

КАКО би се ублажила поскупљења и удар на стандард грађана, од јуче су у свим маркетима умањене цене на низ намирница. Акцији "Стоп инфлацији" коју спроводи Министарство економског развоја одазвали су се сви трговачки ланци, те су у том ресору већ задовољни. Ипак, прве реакције грађана нису најпозитивније, сматрају да листа од 25 производа није довољна, да су изузете неке основне животне намирнице, те да су одабрани артикли произвођача који се слабије купују или су лошијег квалитета.

УШТЕДА У НОВЦУ, АЛИ И КВАЛИТЕТУ: Грађани Црне Горе огорчени јер су у акцији стоп инфлацији на снижењу мање атрактивни и лошији артикли

Архива

Кампања "Стоп инфлацији" у коју се укључило шест малопродајних ланаца почела је јуче, а антиинфлациона корпа формирана је тако да садржи најмање по један артикал из сваке од 25 врста договорених производа. Избор конкретног артикла из дефинисане врсте производа је на трговцу, који формира цену у складу са претходно постигнутим договором са Министарством економског развоја - трговачка маржа у малопродаји не треба да буде изнад пет одсто, а исто важи и за велепродају.

Министар економског развоја Горан Ђуровић задовољан је и каже да је листа производа дефинисана да буде покривено све.

СНИЖЕЊЕ ДО КРАЈА АПРИЛА

У СКЛАДУ са договором о "антиинфлационој корпи" снижене цене трајаће до краја априла, након чега ће акција бити продужена до 1. јуна са могућношћу замене артикала. Према правилима која су усагласили маркети са Министарством економије, трговац може мењати артикле у оквиру исте врсте производа у зависности од расположивости и залиха, на месечном нивоу. Ти производи ће бити обележени на посебан начин.

- Сви трговачки ланци дали су листу и већу него што смо тражили - рекао је Ђуровић и објаснио да на листи нема уља и брашна, јер су марже на та два производа, као и на со и шећер, законом већ ограничене.

Власник једног од највећих трговачких ланаца у Црној гори Драган Бокан, приликом почетка акције напоменуо је да су цене ниже него у целом региону, те да ће и у наредном периоду, у договору са Владом, радити на томе да тржиште буде снабдевено и у интересу државе.

- Било је пуно приче у претходном периоду и хајке на црногорске трговине, са тврдњама да су марже енормне. Тврдим да не постоји нити једна цена да се за један цент подигла, а да то није рефлектовано повећањем набавних цена или обавезама према држави - поручио је Бокан.

ПРАВИЛА

ПРЕМА договореним правилима, на акцији се не могу наћи производи који су при истеку рока, имају неку мањкавост или оштећење, или квалитета лошијег од просечног квалитета производа одређене врсте.

Ипак потрошачи нису одушевљени. Како нам је јуче у маркету рекла Подгоричанка Тања Ј. коју смо затекли у трговини, већина производа је брендова лошијег квалитета или које иначе не купује.

- Конкретно јаја, сви маркети су изабрали да снизе цену на Б класу, што значи да ако хоћу да прођем јефтиније, не купујем више С, тоалет-папир снижен је колико сам видела на 2,5 евра, а већ постоји други бренд који по регуларној цени купујем за 1,5 евро. Хигијенски производи који су на листи су они које никако не користим и за које знам да ретко ко купује. Верујем да ће многима значити што ће моћи да нађу нешто јефтиније производе, али ми се чини да у том случају морамо да се одлучимо и за слабији квалитет - навела је наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

Људи највише памте Срећне људе, а ја од те улоге нисам зарадио НИШТА