СА ИТАЛИЈОМ ПОТПИСАНО НИЗ СПОРАЗУМА Вучић: Пред нама добро време за сарадњу (ВИДЕО)

Novosti online

21. 03. 2023. у 09:05 >> 12:09

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас у Палати "Србија" са потпредседником Савета министара и министром спољних послова и међународне сарадње Италије Антонијем Тајанијем, после чега је одржан Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије.

СА ИТАЛИЈОМ ПОТПИСАНО НИЗ СПОРАЗУМА Вучић: Пред нама добро време за сарадњу (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

Двојица званичника су се након завршеног форума обратила присутнима.

Обраћање Вучића

Председник Вучић изјавио је да предстоји добро време за сарадњу Србије и Италије.

- Хоћу да се захвалим свим италијанским привредницима. Верујем да ћемо обим трговинске размене већ у наредној години значајно увећати. Србија је у претходне три године заиста имала успеха. Ми смо успели да привучемо готово 63 посто директних страних инвестиција за цео Балкан. Следеће године очекујемо почетак серијске производње новог електричног аутомобила у Крагујевцу и то ће бити директан подстицај привреди. Потписали смо 13 споразума и можете видети колико је широк дијапазон наше сарадње. У италијанским комапнијама ради 22.000 наших људи - рекао је председник.

Фото: Танјуг

Како је додао, намера је да се привуче што више малих и средњих предузећа из Италије, од прехрамбене до дрвне индустрије.

- Италија је други највећи страни инвеститор у нашој земљи. Ми посатајемо неко ко може да буде интересантан. Желимо много успеха влади Ђорђе Мелони. Они никада нису водили политику притисака на нашу земљу, верујем да ћемо да имамо још бољу и ближу сарадњу - навео је Вучић и позвао Тајанија да дође у Верону на сајам вина.

- Надам се да ће Ђорђа Мелони током ове године да посети Београд и да ћемо да направимо још неке споразуме - казао је Вучић.

Обраћање Тајанија

- Нова Влада је одлучила да политику према Балкану успостави као стратешки приоритет. Земље Балкана, почев од Србије, да постану чланице ЕУ. Желима да Балкан што пре постане саставни део Уније. У априлу ћу угостити у Риму министре иностраних послова земаља западног Балкана. Желим да захвалим јавно председнику Вучићу на великим напорима које је учинио, захваљујући његовом ангажовању ситуација је мирнија и можемо да имамо стабилност - рекао је Тајани.

- Импресиониран сам бројем учесника на овом форуму. Без индустрије, без предузећа, не могу да се отварају радна места. Сва српска предузеће су добродошла у Италију. Можемо заједно да радимо и постигнемо много више. Споразуми које смо потписали су у разним секторима - казао је Тајани и још једном најавио ново окуљање у Трсту.

- Италијанска предузећа неће доћи сама у Србију, већ ће их пратити италијанска влада, заједно са српском владом. Предузећа која долазе из Србије у Италију такође су део те стратегије. Ја сам убеђен да се будућност Западног Балкана види у ЕУ.

Фото: Танјуг

Одговори на питања

О ситуацији у региону

- Италија жели да буде протагониста на Западном Балкану. Речено је да ми добро познајемо ово подручје, да су наши војници присутни, штитећи хришћанске манастире од напада... У питању је једно присуство у свим земљама региона, будућност овог простора зове се Европа. Председник Вучић се показао као човек од мира - навео је Тајани.

- Постоје заиста многи сектори у којима могу бити присутна италијанска предузећа. Намеравамо да приредимо један фестивал старт ап предузећа. Онај ко ради, он ствара добробит за своје друштва. Балкан заслужује да реши ове проблеме - додао је он.

- Србија је увек желела значајније присуство Италије. Ми ни данас не делимо у потпуности виђење по питању КиМ, наше је да разговарамо и чувамо мир и сигурност. И када смо имали кризу са барикадама, и многе друге...За нас је ситуација у Украјини вишеструко тешка. Србија се труди да на сваки начин сачува све. Што се нас тиче, ми бисмо волели да рат у Украјини стане, интересује нас када ће мир, а не ко ће победити. Србија жели мир. И нама ће то донети огромно олакшање. Даћемо све од себе да чувамо мир у земљи и региону. Договарали смо даље врсте сарадње. Захвалан сам господину Тајанију што добро разуме позицију Србије - навео је Вучић.

О састанку у Охриду

- Србија се никада није служила никаквим триковима, за разлику од свих. Оно што сам рекао у Скупштини, у Бриселу, Охриду, у Београду петорки, понављам сваког дана и ни за јоту се мој став није променио. Правно обавезујуће за Србију је када ставим потпис или печат на нешто или када се са тим вербално, односно усмено сагласим. Нико други не може да произведе правну последицу за Републику Србију, осим њеног председника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова. Србија ће да испуни и да ради на имплемантацији свега што је рекла, упркос томе што не мислим да ће Приштина да испуни оно што је једина обавеза, да формира Заједницу српских општина. Све што смо рекли да ћемо да радимо на имплементацији, ми ћемо да урадимо. Нема говора у чланству у УН и нема признања, а остало што се тиче нормализације односа, Србија је спремна да испуни. Србија има своју реч и то нешто значи. Наравно да ми није лако да трпим најнеодговорније типове у нашој земљи, најнеспосебније, који су уништили нашу земљу, али то ћу оставити за други пут. Они ће добити прави политички одговор - истакао је председник Вучић.

Обраћање председника Вучића на форуму

- Задовољство ми је да вам пожелим добродошлицу. Поносан сам на чињеницу да смо створили повољан амбијент за привреднике. Спољнотрговинска размена са Италијом прошле године износила је 4,6 милијарди евра. За нас је Италија и искрени пријатељ, на њу смо увек могли да рачунамо, и на нашем европском путу и у сарадњи по свим важним и не увек лаким питањима. Италија никада није била међу земљама које су вршиле тешке притиске на Србију, већ је била ту да помогне и одшкрине врата неком договору и даљем наставку сарадње, а не сукобима или проблемима. Италијански предузетници су добродошли у нашу земљу. Ми нудимо сигурност једног система, ми нисмо 10 година мењали порезе, ништа нисмо чинили на штету предузетника, већ смо све учинили да за њих смањимо трошак. Наша валута је чврста, иако немамо фиксни курс. Јавни дуг је на нивоу од 52 одсто у односу на бруто домаћи производ. Немамо никаквих проблема у јавним финансијама. Две од три највеће банке у Србији јесу италијанске. Поносан сам на чињеницу да имамо добро стање јавних финансија. Србија је успела у претходне три године да привуче 63 посто страних инвестиција за цео Западни Балкан.

Фото: Танјуг

Вучић је навео да је пре осам година Србија била на трећем, четвртом и петом месту по висини плата и пензија, али да је сада на првом месту.

- Што се тиче инфраструктуре, имамо добру дигиталну инфраструктуру. Што се тиче путне, железничке инфраструктуре, напредујемо, градимо. Што се тиче односа, италијанске политике према западном Балкану, овде граде огромне симпатије према Италији. Италијански предузетници овде могу да се осећају као код куће. Када сам био у посети северу Италије, видео сам шта значе праве породичне компаније, желео бих да имамо таквих што је могуће више из Италије. Знамо и да су врата Италије за наше инвеститоре отворена. Господине Тајани, знамо да увек размишљате о безбедности Балкана.

Изразио је захвалност што Италија, како је рекао, размишља о стабилности западног Балкана, и што настоји да западни Балкан, као и северна Африка, буде приоритет италијанске спољне политике.

Фото: Танјуг

- Следеће године ћемо да анализирамо у Трсту резулате које смо постигли, али позивам све да од 2. до 5. априла присуствују најбољем фестивалу вина на свету, у Верони, где ћемо на штанду Опен Балкан представити врхунска вина из Северне Македоније, Албаније, и наравно Србије. Ми ћемо као држава дати све од себе да ваш бизнис помогнемо. Знајте да увек можете на српску државу да рачунате. Ми знамо да увек можемо да рачунамо на вашу поузданост и пријатељство - казао је председник Вучић и позвао је италијанску премијерку Ђорђу Мелони да дође у Србију.

 

Форум за сарадњу Србије и Италије - обратио се Антоније Тајани

Двојица званичника, након састанка, учествују на Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, а затим је у 11.30 планирано потписивање билатералних докумената.

На почетку форума обратио се Антоније Тајани.

Фото: Танјуг

- Италија жели да буде присутнија на Србији, Балкану. Почели смо управо од Србије, велике и значајне балканске земље, која је кандидат за приступање ЕУ. Балкан је део Европе, ту живе наши пријатељи са којима смо сарађивали и сарађујемо. Балкан има стратешки значај. Најавили смо да ће први бизнис форум бити управо овде, у овој пријатељској земљи. Древни однос желимо да негујемо и ојачамо. Захваљујем председнику Вучићу на свему што чини, заједно са владом, да се очува мир - истакао је Тајани.

Он је казао да је Италија земља која је финансијски развијена и да има четири милиона малих и средњих предузећа и да је уверен да може да извози своја знања и производе.

- Италија је друга највећа индустријска привреда у ЕУ. Ми желимо да Србија постане део ЕУ, да се кандидатура трансформише у чланство у Унији. Мој саговорник је говорио о борби против климатских промена. Морамо да сарађујемо и у тим фундаменталиним секторима. Важно је да се пословни људи састану. Индустрија и предузеће је конкурентно само ако има могућност да се иновира - наводи Тајани.

Фото: Инстаграм принтскрин/будуцностсрбијеав

Тајани је најавио отварање првог седишта италијанске агенције за осигурање извозних кредита, која подржава кредитирање предузећа која желе да учествују на тржишту у иностранству.

- Ово није само једна прелепа манифестација, већ је део само једне шире стратегије. Ми желимо да подстакнемо и младе који желе да постану предузетници. Организоваћемо фестивал старт ап предузећа. Желим да најавим да смо спремни да организујемо следеће године овакав скуп, у Трсту, граду који је најближи Балкану. Да наредне године окупимо вас, али и многе друге колеге. Потписаћемо данас значајне споразуме. Заиста можемо да урадимо много заједно - додаје он.

- Ми желимо да дискутујемо не само о проблемима, већ и омугућностима и потенцијалима које Балкан нуди. Драги председниче, захваљујем на гостопримству. Верујем да је ова наша акција започела врло добро. Уверен сам да путовање предузетника из Италије неће да буде ни прво ни последње. Желимо да упознамо и српске предузетнике. Уверен сам да ће председник Вучић и српска влада дати допринос развоју односа - каже Тајани.

Додао је да се у понедељак, на састанку министара у Бриселу разговарало о ситуацији на Балкану, али и о могућностима које Балкан нуди Европи.

Захвалио се и италијанским војницима на Косову и Метохији који су увек гарантовали неповредивост српских манастира.

- То је још један доказ нашег јединства према српском народу, јер је исправно да се очувају хришчански корени који су темељ нашег идентитета. Спремни смо за дијалог и верујем да српски народ то разуме - закључио је Тајани.

Вучић разговарао са Тајанијем

Председник Вучић огласио се, поводом посете Тајанија, на свом Инстаграм профилу:

- Поносан сам и привилегован што сам данас Ваш домаћин и што заједно организујемо Форум за пословну и научну сарадњу Србије и Италије. Хвала Вам на пријатељству министре Тајани и личном ангажману да традиционално добре пријатељске и стратешке партнерске односе две земље подигнемо на још виши ниво.

На форуму учествује 246 компанија из Србије и 149 италијанских, а већ је заказано и око 400 билатераних састанака, речено је у Привредној комори Србије (ПКС), која организује форум уз подршку италијанских партнера, Амбасаде Италије у Србији и Агенције за трговину Италије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (276)

ПИТАЛИ СУ САРАЈЛИЈЕ ШТА МИСЛЕ О НЕЛЕТУ: Одговори ће вас можда изненадити: Нико га није одавде отерао