ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: Предложила продужење мера за обуздавање потражње за гасом

Танјуг

20. 03. 2023. у 17:33

ЕВРОПСКА комисија предложила је данас да се на још годину дана продуже мере за обуздавање потражње за гасом, с циљем да се омогући да Европа преброди следецћу зиму.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА: Предложила продужење мера за обуздавање потражње за гасом

Фото Shutterstock

Иако је по избијању сукоба у Украјини, Русија прекинула регуларне испоруке гаса, умањила количине за извоз у европске земље и рекордно повећала цене, Европа из ове зиме излази са енергетским билансом који је стабилнији него што се очекивало, наводи се у извештају Ројтерса.

ЕК је предложила да се мере обуздавања потражње за гасом продуже од априла ове до марта идуће године, с циљем да се за 15 одсто смањи потражња за гасом у поређењу са просечном потрошњом у периоду од 2017. до 2022. године.

Земље ЕУ смањиле су своју комбиновану потрошњу гаса за 19 одсто од августа 2022. до јануара 2023. године захваљујући необично топлој зими, али пораст цена је допринео смањењу индустријске производње у земљама ЕУ.

Резултат свега наведеног је да је Европа дочекала крај зиме са необично високим резервама ускладиштеног гаса и стабилним изгледима да се снабдевање нормализује проширењем производње енергије из обновљивих извора.

Потребна је изградња нове инфраструктуре за увоз енергената од алтернативних добављача, међутим ризици остају, пре свега хладно време и повећану кинеску потражњу за гасом која би могла да смањи понуду за европске купце.

Комисија препоручује да земље чланице до новембра попуне своја складишта гаса до 90 одсто капацитета, у складу са прошлогодишњим договором постигнутим с циљем да се спрече зимске несташице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОБРАЗОВАЊЕ ЂОКОВИЋА: Ноле с муком окончао средњу, Јелена се није зауставила док није докторирала