ЕВРОЗОНА ПОСКУПЉУЈЕ, МИ ИХ ПРАТИМО: Рашће рате кредита и код нас

Бојана Царановић

07. 03. 2023. у 15:21

ПРЕДСЕДНИЦА Европске централне банке - ЕЦБ Кристин Лагард најавила је наставак политике повећања каматних стопа. Она је наговестила да ће каматне стопе највероватније бити подигнуте за 50 базних поена, да би се наставило са смиривањем инфлације. Каматне стопе у еврозони сада су око три одсто, а очекује да стигну бар до четири процента. Председница ЕЦБ навела је да многи економски стручњаци не искључују повећање каматних стопа у 2024. години.

ЕВРОЗОНА ПОСКУПЉУЈЕ, МИ ИХ ПРАТИМО: Рашће рате кредита и код нас

Фото Д. Миловановић

Ново поскупљење динарских кредита очекује се након овог четвртка. Извршни одбор Народне банке Србије тада ће одлучивати о новом, дванаестом узастопном повећању референтне каматне стопе.

Стручњаци верују да ће корекција бити за још четвртину процента, као и претходног месеца, када се попела на 5,5 одсто. Следеће недеље, међутим, очекује се да Европска централна банка подигне своју референтну камату за 50 базних поена.

Оба повећања ће се одразити на све дугове грађана Србије, како у динарима, тако и у еврима. Поскупеће и кеш, рефинансирајући, пољопривредни, потрошачки, али и стамбени кредити.

Пораст домаће референтне стопе одражава се на висину белибора, обевезног дела динарских позајмица са променљивом каматном стопом. Скок референтне камате ЕЦБ утуче на пораст еуробора, основног дела евроиндексираних кредита са променљивом каматом.

Ове мере за сузбијање инфлације много су се јаче одразиле на дужнике у еврима, јер су то по правилу дугорочни кредити са већим ратама. Месечна обавеза за кредит од 64.000 евра, на пример, подигнут крајем прошле године, на 25 година, порасла је за више од 100 евра.

Са непуних 400 евра, сада је прешишала износ од 500 евра. За око 70 евра већа је рата кредита из 2019. године од 60.000 евра - па је уместо око 220 евра скочила на тренутних 290 евра. Чак су и рате кредита пред истеком, узетих пре више од 15 година осетно увећане - у просеку за 50 евра.

Према подацима кредитних саветника, променљива камата је око девет одсто, а фиксна коју углавном узимају грађани износи од 10 до 18 процената. Лане је износила седам до осам процената. Док је референтна камата НБС 2020. године била један одсто, она је 2013, године износила 11,75 процената.

- Прошле године сам подигла кредит од око два милина на 71 месец и рата ми је повећана за око 5.000 динара - каже С. Ј. из Београда.

- Док ми је раније месечно здужење било око 30.000, сада је прешло 35.000 динара. Много мање осећају поскупљење они који отплаћују мање позајмице до 100.000 динара.

За последњих неколико месеци камате на стамбене кредите су због раста еурибора повећане за више од три одсто. Уместо некадашњих око три процената, сада су углавном од шест па навише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕЛОВНИК МОНИКЕ БЕЛУЧИ: Италијанска дива очарава изгледом и у шестој деценији