ЕНЕРГЕНТИ НАЈВЋИ ИЗАЗОВ: Анкета Привредне коморе Србије

Б. Ца.

17. 02. 2023. у 16:14

ПРИВРЕДНИЦИ у Србији у првом кварталу 2023. године очекују стабилне пословне перформансе у погледу раста промета, извоза, инвестиција и запослености.

ЕНЕРГЕНТИ НАЈВЋИ ИЗАЗОВ: Анкета Привредне коморе Србије

Фото Архива

Највећи изазови и даље остају снабдевање енергентима, поремећаји на тржишту сировина и репроматеријала, као и висока инфлација, пооштравање монетарних услова, геополитички ризици, могући прекиди глобалних ланаца снабдевања. Све ово је показала најновија анкета Привредне коморе Србије "Пословна активност привредних субјеката у Србији".

Анализа је рађена на узорку од скоро 1.700 компанија, ово истраживање ПКС показује да већина испитаника на почетку 2023. године очекује наставак одрживих услова за пословање - 63 одсто раст или исти ниво промета, а  37 процената прогнозира смањење. Представници комуналних делатности, саобраћаја и енергетике истичу се по оптимизму, a највеће изазове очекују анкетирани из дрвне индустрије и туризма.

- Оно што забрињава јесте раст трошкова инпута код 71 одсто компанија у четвртом кварталу у односу на трећи 2022. године - кажу у ПКС. - Цене готових производа и услуга повећало је 38 одсто анкетираних док 58 процената испитаника цене није мењало. Како истичу привредници, ниже цене ресурса кључни су фактор ефикаснијег пословања и искоришћености капацитета.

Како у Анализи стоји, привредници показују умерени оптимизам за први квартал 2023. године у погледу кретања извоза тако да четвртина испитаника очекује раст, 52 одсто исти ниво, а 23 одсто смањење извозних активности. Стабилну ситуацију очекују и увозници.

- Када је реч о инвестицијама од 57 одсто анкетираних компанија које планирају инвестиције у 2023. години, чак 88 одсто процењује да ће имати повећан или исти обим улагања и то највише у увозну и домаћу опрему, грађевинске објекте и земљиште - објашњавају у Привредној комори Србије. - Подстицаје државних институција и локалних самоуправа користило је 16 одсто анкетираних привредних субјеката, а чак 80 одсто анкетираних изјавило је да располаже са довољно средстава за оптимално финансирање пословања.

Како крајем прошле тако и почетком 2023. године, 93 процента испитаника не очекује смањење броја запослених. Компаније које су учествовале у јануарској анкети ПКС запошљавају преко 265.000 радника, у 2021. оствариле су 26 милијарди евра пословног прихода, а према подацима Управе царина у четвртом кварталу 2022. године су достигле робни извоз вредан 9,3 милијарде евра, 28 одсто више у односу на исти период 2021. године. Око 17 одсто компанија из узорка имају страни оснивачки капитал.

- Привреда Србије, као водећа на простору Западног Балкана, остварила је раст привредне активности у четвртом кварталу од око 0,4 процента што је након један одсто у трећем кварталу показатељ осетног успоравања привредне активности у другом делу године - наводи се у анкети. - То ће значити да ће укупан раст БДП у 2022. години сасвим извесно бити у циљаном интервалу Народне банке Србије између два и три одсто, односно око 2,3 процента. Међународне финансијске институције, као што су Светска банка и ММФ, су током 2022. године кориговале наниже првобитне пројекције раста БДП Србије па тако, у 2023. години, очекују раст 2,3 одсто и 2,7 одсто респективно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СЕДАМДЕСЕТ ОДСТО СИРОВА ХРАНА Јелена Ђоковић: Постала веган из страха од болести, а то је најгори разлог