НОВА ПРАВИЛА ЗА ПОРЕСКУ ПРИЈАВУ: У којим случајевима се не предаје ППДГ-1Р

С. Б.

14. 02. 2023. у 13:35

ИЗМЕНАМА Закона о порезу на доходак грађана које се примењују од почетка ове године, важе и нова правила за подношење пореске пријаве ППДГ-1Р. За њу сада, појашњавају у Пореској управи, не важе више исти рокови приликом отпочињања обављања делатности.

НОВА ПРАВИЛА ЗА ПОРЕСКУ ПРИЈАВУ: У којим случајевима се не предаје ППДГ-1Р

Фото Танјуг

- Грађани који делатност не региструју у Агенцији за привредне регистре, а који се определе да порез плаћају на паушално утврђени приход, приликом отпочињања обављања самосталне делатности не подносе пореску пријаву ППДГ-1Р - појашњавају порезници. - Наведени обвезници у обавези су да у року од 5 дана од дана регистрације у Пореској управи, а најкасније до 31. децембра текуће године поднесу захтев за одобравање паушалног опорезивања. Рок до 31. децембра односи се на обвезнике којима ће ПИБ бити додељен након 26. децембра.

Предузетници који порез плаћају на паушално утврђени приход приликом пријављивања престанка и прекида обављања делатности, као и наставка обављања делатности након прекида не подносе пореску пријаву ППДГ-1Р.

Предузетници који порез на приход од обављања самосталне делатности плаћају на стварни приход не подносе пореску пријаву ППДГ-1Р приликом промене начина опорезивања из самоопорезивања у паушално.

Ни предузетници који порез плаћају на паушално утврђени приход немају обавезу подношења пореске пријаве ППДГ-1Р уколико се наведене промене односе на период после 01. јануара 2023. године. У наведеним случајевим Пореска управа ће пореску обавезу утврдити решењем на основу података преузетих из надлежног регистрационог органа.

За промене које су извршене пре наведеног датума и даље постоји обавеза подношења пореских пријава са одговарајућим основом за подношење пријаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИН ДОВЕО ЖЕНУ ХОЛАНЂАНКУ НА СЛАВУ Један обичај ју је шокирао: Чуо сам њен врисак, скочио сам као опарен