ПОРЕЗ СКУПЉИ И ЗА ЧЕТВРТИНУ: У уторак 14. фебруара истиче рок за плаћање прве рате намета на имовину за 2023.

С. Б.

09. 02. 2023. у 08:30

ДАН заљубљених ове године неће свима донети само нежне честитке. Ове године, баш 14. фебруара, истиче рок за плаћање прве рате пореза на имовину. Као и увек, грађани ову обавезу плаћају према прошлогодишњем рачуну, а најчешђе у мају, па и који месец касније, када стигне нови обрачун, суочавају се са рачуницом колико још дугују.

ПОРЕЗ СКУПЉИ И ЗА ЧЕТВРТИНУ: У уторак 14. фебруара истиче рок за плаћање прве рате намета на имовину за 2023.

Фото "Фејсбук"

Подаци Републичког геодетског завода показују да су цене станова у Србији за годину скочиле од 15 до 30. То не значи, међутим, да ће толико скочити и пореска рачуница.

Најпре, пресек цена квадрата, локалне самоуправе су завршиле пре краја године. Међу градовима и општинама неке су одлучиле да се заштите од превеликог раста намета. Нови Сад је решио да ове године грађане не оптерећује већим наметом на имовину. Уплатнице би требало да буду са износима једнаким прошлогодишњим.

У Београду је Скупштина града изгласала да овогодишња решења могу да буду до пет одсто "тежа" од прошлогодишњих. На територији Чачка, међутим, у зависности од градске зоне, обрачун ће бити већи у просеку од 20 до 25 процената.

Око пет одсто биће већи порез у Лозници. За толико су кориговане цене станова, кућа и пољопривредног земљишта. У Нишу је градска власт одлучила да се од јануара порез на имовину увећа за око 15 одсто. Промењена је, међутим, одлука о зонирању и спојене су прва и друга зона.

БЕЗ ПОПУСТА

ВЛАСНИЦИ неретнина би требало да имају на уму да обрачун обавезе зависи од умањења на име амортизације која им се обрачунава. У случају да власник стана не живи у њему, односно није у њему пријављен, губи право на то умањење. Уколико му је то друга некретнина, плаћа пун износ пореза. Нису додуше, сви локални порезници подједнако марљиви у утврђивању овог податка.

Зрењанинцима су нове просечне цене некретнина утврђене крајем прошле године, тако да ће решења бити већа него лане. Нове веће цене утврдио је и Нови Бечеј.

Порез на имовину се обрачунава на основу просечне цене квадрата и то према подацима са тржишта некретнина. Скок цена на тржишту некретнина тако не иде наруку комшијама. Нарочито онима који живе у популарним деловима својих градова и општина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

НЕОБИЧНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА ЛАНЕТА ГУТОВИЋА: Породица је морала да спроведе, многи су се чудили