ЗАШТО ЈЕ ЗА ГОДИНУ УГАШЕНО 58.000 КРЕДИТНИХ КАРТИЦА? Срби све мање користе "пластику" на рате

Б.Царановић

08. 02. 2023. у 18:02

КРЕДИТНЕ картице, судећи по подацима из банака које послују на нашем тржишту све су неомиљенији производ.

ЗАШТО ЈЕ ЗА ГОДИНУ УГАШЕНО 58.000 КРЕДИТНИХ КАРТИЦА? Срби све мање користе пластику на рате

Фото Shutterstock

Из месеца у месец све их је мање у коришћењу, а за годину дана их је из употребе избачено готово 58.000. Од краја јануара 2022. године до сада, кредитирање грађана пластиком тако смањио се за 4,7 одсто. То, вероватно не би требало да чуди када је ефективна каматна стопа од око 20 до преко 30 процената.

Како показује Кредитни извештај Удружења банака Србије, за око четири процента мањи је и број корисника који поседују овај производ. У поређењу са периодом пре криза, рата и пандемије, на крају јануара 2019. године у оптицају је било 179.442 кредитне картице више него сада, а корисника за 107.360 више.

- Одмах после довзољениг минуса, вицешампион по неповољном кредитирању су управо кредитне картице - кажу нам стручњаци са специјализованих сајтова за кредите. - Сваки кеш кредит, па чак и са овако нараслим белибором због инфлације и кризе је исплативија варијанта од тих картица. Свакако постоји широка лепеза ове пластике у понуди. Проблем је што већина клијената не пази и не обрати пажњу да годишња камата догура и до 30 одсто. Најшечће овај производ функционише по принципу да је омогућена куповина на рате, да се на потрошени део плаћа рата од пет, десет или 20 процената плус договорена камата, која када се сабере годишње буде поприличан износ.

Како саватници упозоравају, клијенти би добро требало да одмере колики лимит узимају, на колико рата - три, шест, девет или 12 и да ли им се на крају такво кредитирање ипак исплати.

ЛИМИТ ОКО 93.000 ДИНАРА

У односу на крај претходне године, смањен је и износ одобреног лимита по кредитним картицама, као и сума која се заправо користи. Сада је у просеку одобрено 92.548 динара, док је износ у коришћењу углавном трећина ове суме.

- Тренутно је већина обичних готовинских позајмица са каматом од девет до 13 процената, што је и даље знатно мање од стопе које се нуде по картицама, било да су риволвинг, инсталмент, или нека друга опција - тврде саветници.

Једино што осим камата, у последње време расте када је реч о овом банкарском производу је њихов број са проблемом у отплати обавеза. Кредитних картица у доцњи за месец дана више је за два одсто. Учешће доцње у износу који се користи је више до 10 процената.

У овом моменту, непун милион клијената - 944.973 користи око 1,2 милиона ових картица пословних банака у Србији. У кашњењу је 48.907 картица, чији власници не измирују обавезе у утврђеним роковима. Сваки 20. до 25. власник кредитне картице тако касни у отплати обавеза.

- Већина банака толерише да клијент не плати рату један месец, али се већ следећег предузимају мере, попут блокаде рачуна - тврде нам саветници за кредите. - У случају да се касни 60 дана у отплати, било недозвољеног минуса, рате кредита, подаци стижу до Кредитног бироа. Тамо, пак "лош глас" о клијенту остаје три године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (6)

КАКВО РАДНО ВРЕМЕ?! Због натписа на камиону у Босни људи ПЛАЧУ од смеха (ФОТО)