ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА ОЈАЧАЛА ПАРТНЕРСКЕ ОДНОСЕ: Стратешка сарадња Србије и Мађарске

Е.Б.Т.

07. 02. 2023. у 16:10

СРБИЈА и Мађарска у енергетској кризи су ојачали своје партнерске односе, а сарадња у овој области има стратешки карактер. Ово је поручила министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, након данашњег разговора са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА ОЈАЧАЛА ПАРТНЕРСКЕ ОДНОСЕ: Стратешка сарадња Србије и Мађарске

Министарство рударства и енергетике

- Транзит природног гаса ка Мађарској преко Србије тече несметано и то ће се и наставити, док ће складиштење гаса у Мађарској бити кључно да будемо спремни за грејну сезону – казала је министарка.

Сијарто је истакао да је у случају потреба енергетске безбедности Мађарска спремна и пред следећу грејну сезону да Србији обезбеди и до 500 милиона кубика гаса из складишта. Ђедовићева је нагласила да наша земља планира да диверзификује правце снабдевања нафтом.

- Радимо на припреми пројекта нафтовода којим бисмо се повезали са мрежом у Мађарској – објаснила је министарка. - Предвиђен је наставак улагања у преносну мрежу, између осталог, изградњом Панонског коридора који ће одговорити на потребу за повећањем прекограничног капацитета на граници између две земље.

Завршетком изградње гасног интерконектора са Бугарском на јесен, Србија ће постати део Јужног гасног коридора, што ће значити већу сигурност снабдевања за нашу земљу, али и могућност да, повезивањем са суседима, преко наше земље, гас из Каспијског региона стигне и до суседа у региону, али и до земаља ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ПИЛОТ ДЕЛИЋ О ПОГИБИЈИ БРАЧНОГ ПАРА: Трагедија приликом полетања, авион скроз изгорео - не памтим кад се слично десило