ДИГИТАЛИЗОВАНО И НАДМЕТАЊЕ ЗА ОРАНИЦЕ: Закупнина за државно пољопривредно земљиште износи 5,15 милијарди динара

Ј. Су.

07. 02. 2023. у 15:19

НАЈВИША просечна цена закупа државног пољопривредног земљишта, постигнута у агроекономској 2021./22. години износи 118.205 динара по хектару, док је најнижа цена 265 динара за пашњаке.

ДИГИТАЛИЗОВАНО И НАДМЕТАЊЕ ЗА ОРАНИЦЕ: Закупнина за државно пољопривредно земљиште износи 5,15 милијарди динара

Фото АП

Закупнина за земљиште које је предмет важећих уговора тренутно износи 5,15 милијарди динара, за површину од 255.045 хектара. Реализације годишњих програма за агроекономску 2023. годину је у току, а процене су да ће приходи од закупа бити и значајно већи.

Како кажу у Министарству пољопривреде, управљање државним земљиштем је потпуно дигитализовано и једини начин да се ове оранице узму у закуп на јавном надметању, јесте путем дигиталне апликације Управе за пољопривредно земљиште, која гарантује пуну транспарентност поступка.

На интернет презентацији Управе за пољопривредно земљиште редовно се објављују сви огласи за давање у закуп државних њива. Како кажу у Министарству пољопривреде, ту се налазе и ранг листе, постигнуте цене и уговори о закупу.

- Почетна вредност закупа одређује се обрачуном просека цена постигнутих у свим круговима јавног надметања одржаног у претходној агроекономској години за сваку јединицу локалне самоуправе појединачно - објашњавају у ресорном министарству. - Евидентан је пораст потражње за узимањем у закуп државног земљишта, а цене имају тенденцију раста, нарочито од увођења поступка дигиталног јавног надметања. Средства која се добију од закупа пољопривредног земљишта, у висини од 60 одсто, приход су буџета Србије. Остатак је приход локалне самоуправе, на чијој територији се налази земљиште.

Према подацима министарства, приходи од најма земљишта у Војводини дели се другачије. У државни буџет иде 30 одсто и исто толико у покрајинску касу. Локалне самоуправе добијају остатак новца. Приходи од закупнине се користе за заштиту, уређење и коришћења пољопривредног земљишта.

ОБРАДИВЕ ПОВРШИНЕ

УКУПНА површина обрадивог земљишта - њива, којима управља и располаже Република Србија преко Управе за пољопривредно земљиште износи 234.455 хектара. Заступљеност њива у односу на остале културе земљишта је јако висока у јединицама локалне самоуправе на подручју АП Војводина. Тако, у Бачком Петровцу тај удео износи 97,61, а у Бачкој Тополи 95,85 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

Безбедност у саобраћају као значајан елемент одрживе мобилности и ЕСГ стандарда