ДРЖАВА СЕ СНАЛАЗИ, ПОТРОШАЧИ БЕЗБЕДНИ: Како на наше снабдевање утиче ембарго ЕУ на увоз руских нафтних деривата

Е.Б.Талијан

04. 02. 2023. у 10:00

ЗАБРАНА Европске уније на увоз руских нафтних деривата, укључујући дизел и мазут, ступа на снагу сутра, 5. фебруара. Земље ЕУ настоје да истовремено уведу и горњу границу њихових цена. Та баријара долази након ембарга на увоз руске сирове нафте и ограничење цене на 60 долара по барелу, који се примењује од 5. децембра. Ове мере чланице ЕУ и Г7 донесе како би смањиле приходе Москве од извоза енергената. Међутим, ове санкције погађају и српско тржиште.

ДРЖАВА СЕ СНАЛАЗИ, ПОТРОШАЧИ БЕЗБЕДНИ: Како на наше снабдевање утиче ембарго ЕУ на увоз руских нафтних деривата

Фото Танјуг

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић истиче да потрошачи у Србији неће ништа осетити, као што нису ни до сада. Из Нафтне индустрије Србије поручују да производни капацитети Рафинерије нафте Панчево у потпуности покривају све потребе домаћег тржишта за свим врстама горива, па и за дизелом.

- У нормалним тржишним околностима НИС не зависи од увоза нафтних деривата, па тако у овој години није планиран увоз дизела - наводе у овој компанији. - У случају ванредних околности и потребе за непланираним увозом горива, НИС ће сагледати тржишну ситуацију и одабрати добављача који је најповољнији по економским и техничким параметрима, а досадашња пракса је била да се увоз обавља из земаља региона.

Како указује Мићовић, 5. децембар је превазиђен као потенцијално велики проблем, и за сада се све рафинерије у Европи успешно снабдевају сировом нафтом из других извора, тако и рафинерија у Србији. Говорећи о ембаргу на руско гориво који ступа на снагу у недељу, он наводи да је дефинисано да не могу деривати нафте из Русије да се увозе у ЕУ. Такође, ни они који су добијени прерадом руске нафте не могу да се извозе из земаља које прерађују ову сировину.

- Када је у питању тржиште Србије, биланс дизела је претходних година био такав да су у нашу земљу долазиле врло мале количине из Русије, али су стизале значајне количине из рафинерија које прерађују руску сирову нафту, у Бугарској, Мађарској, Словачкој - објашњава Мићовић. - Оне могу данас да прерађују и нафту из Русије, али не могу те деривате да извозе ван својих земаља. То потенцијално у Србији може бити проблем, мада све те рафинерије гледају да немају 100 одсто руске нафте, тако да могу да снабдевају тржишта у окружењу која су до сада снабдевали. Српско тржиште се сналази, потрошачи ништа неће осетити, нити су до сада осетили.

ПАД КОТАЦИЈА НА БЕРЗИ СПУСТИО ЦЕНУ ГОРИВА

ГОРИВО је јуче појефтинило. Цена дизела нижа је за три, а бензина за два динара. Пумпаџије, до следећег петка, литар евро-дизела могу да продају највише за 197, а БМБ 95 за 168 динара.

Како објашњава Томислав Мићовић из УНКС, максимално дозвољене малопродајне цене које одређује држава зависе од котација дизела и бензина на Медитерану, курс долара и трошкова увоза које све нафтне компаније достављају Министарству енергетике. Он истиче да њихова котација пала последњих недељу дана због тога што су залихе дизела превелике, јер се последњих месец дана увозило из Русије више него икада пре.

Он оцењује да се гомилају препреке и да се редовни извори снабдевања замењују алтернативним, а када они постану главни, онда више нема избора. Читаво тржиште на глобалном нивоу, како каже, дугорочне је у већем ризику него пре и мање је отпорно на поремећаје.

- У таквим ситуацијама до изражаја долазе државне резерве, колико могу да помогну да се неки поремећај превазиђе - истиче Мићовић. - Битно је у овом периоду и за Србију и за друге државе да ниво залиха држе на високом нивоу да би превазишли поремећаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у Сомбору, на Тргу светог Ђорђа.

24. 03. 2023. у 18:01 >> 19:03

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

КРУЗ ЋЕРКУ НЕ ВИЂА ГОДИНАМА: Разлог је бизарно правило цркве чији је члан