ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ КОЈИ ИМАЈУ СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ: Порасле камате -одлука Европске централне банке

Б.Царановић

02. 02. 2023. у 20:48

КАКО је и очекивано, поново су порасле камате Европске централне банке! Одлучено је на данашњој седници да се подигну три кључне каматне стопе за још пола процента. И то није крај. Нови скок камата вероватно ће се догодоти и на мартовском заседању. Ово је важно за грађане Србије који имају кредите у еврима, јер се и до сада подизање ових камата одражавало на висину рате за стамбених кредита.

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ КОЈИ ИМАЈУ СТАМБЕНЕ КРЕДИТЕ: Порасле камате -одлука Европске централне банке

Европска централна банка, Фото Shutterstock

Како је саопштено из ЕЦБ, Извршни одбор је задржао курс у значајном подизању каматних стопа стабилним темпом и њиховом одржавању на нивоима који су довољно рестриктивни да осигурају благовремени повратак инфлације на њен средњорочни циљ од  два одсто.

- Због инфлаторних притисака Извршни одбор намерава да подигне каматне стопе за још 50 базних поена на свом следећем састанку о монетарној политици у марту, а затим ће проценити даљи пут своје монетарне политике - навдено је у саопштењу ЕЦБ. -

Одржавање каматних стопа на рестриктивним нивоим ће током времена смањити инфлацију смањењем тражње, а такође ће се заштитити од ризика сталног померања инфлаторних очекивања навише. У сваком случају, будуће одлуке о каматним стопама Извршног одбора ће и даље зависити од података и следити приступ од састанка до састанка.

Прво подизање кључних камата Европске централне банкенакон 11 година, догодило се прошлог јула. Од тада је рецимо, променљиви део каматне стопе код кредита у еврима у Србији, еурибор, порастао ѕа више од три одсто. Зато још веће цене кредита, као и још више рате тренутних стамбених позајмица очекују житеље Србије. Како ствари стоје, још смо далеко од повољнијих зајмова.

Од почетка кризе Еурибор је порастао за више од 3,3 одсто. Крајем 2021. и почетком 2022, шестомесечни еурибор је износио око -0,5 одсто, а тренутно је око 2,8 процената. Драстично је поскупело и задуживање, јер су се пре кризе стамбени кредити добијали са каматом око 3 процента, сада је она удвостручена и износи и више од 6 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (1)

КАКВО РАДНО ВРЕМЕ?! Због натписа на камиону у Босни људи ПЛАЧУ од смеха (ФОТО)