ОДОБРЕН ИЗВОЗ МЛЕКА, НЕЋЕ БИТИ МАЊКА: Постигнут договор произвођача и министарке пољопривреде

Е.Б.Т.

01. 02. 2023. у 18:54

ПРЕДСТАВНИЦИ произвођача млека из Баната постигли су договор са Министарством пољопривреде да се одобри извоз млека.

ОДОБРЕН ИЗВОЗ МЛЕКА, НЕЋЕ БИТИ МАЊКА: Постигнут договор произвођача и министарке пољопривреде

Фото Shutterstock

Ово је рекао председник тог удружења Вукашин Баћина, након данашњег састанка са ресорном министарком, Јеленом Танасковић, истичући да је то добро за млекаре, јер ће тако моћи да понуде овај производ и ван граница Србије.

- Грађани не треба да брину, биће млека на рафовима - поручио је Баћина. - Битно је да то буде млеко које се производи у Србији, а не да се увози сумњивог порекла из иностранства.

Он је навео да је постигнут договор да се контролише квалитет ове намирнице која стиже из иностранства на наше тржиште, што до сада није био случај. Контрола ће почети, како додаје, за месец дана када млекарама истекне дозвола за увоз. Коментаришући високу малопродајну цену млека, Баћина је предложио да држава одреди маржу трговачким радњама.

- Најмање новца на литар млека узме произвођач, нешто више заради прерађивач, а највише добијају трговински ланци, они узимају огромне марже - казао је Баћина.

Што се тиче откупне цене, он указује да држава не може да је одређује приватним млекарама. Али, када се буде ограничио увоз по основу квалитета, онда ће се, како додаје, формирати реалне произвођачке цене.

МИНИСТАРКА САСЛУШАЛА ПРЕДЛОГЕ

МИНИСТАРСТВО пољопривреде је саопштило да се министарка Јелена Танасковић данас састала и са произвођачима млека и са представницима млекара. Како се наводи, министарка је саслушала предлоге произвођача за помоћ том сектору и истакла да ће у наредном периоду Министарство разматрати решење проблема са којима се суочавају у овом сектору. Са представницима млекара је постигнут договор да ће писмено доставити став о ценовној политици за наредни период. Танасковићева је нагласила да је стратешки циљ Србије повећање сточног фонда, унапређење сточарске производње, као и заштита домаћих произвођача.

Говорећи о захтевима за повећање премија за млеко, Баћина је рекао да је министарка предложила повећање подстицајних средстава по грлу са 25.000 на 50.000 динара. Према његовим речима боље је да се ове накнаде дају тако, него по произведеној литри млека. Одржива и исплатива цена за произвођаче је, како додаје, од 80 до 85 динара по литру.

- Један од наших највећих проблема је што још не ради државна референтна лабораторија за процену квалитета млека, него потврде о томе дају млекаре - казао је Баћина. - Тражили смо и раније од претходног министра пољопривреде, а чули смо и сада, да ће та лабораторија кренути са радом ускоро. Препуштени смо млекарама да нам оне одређују исправност квалитета млека, а ја сумњам у те њихове анализе. Ово је први састанак на тему млека, а биће их још јер проблем траје 30 година.

Они су на састанку тражили и да држава пољопривредно земљиште које је дато у закуп произвођачима млека продужи за још 10 година од дана истека уговора. Како је Баћина објаснио, да би се то урадило треба да се промени закон, и добили су обећање да ће то на првој следећој седници Народне скупштине да буде предлог.Он је позвао пољопривреднике да путем институција решавају проблеме.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)