ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ ОБЕЛЕЖИЛА 104. РОЂЕНДАН: Свечаности је присуствовао и Мировић

Б. Ца.

01. 02. 2023. у 22:23

ПРИВРЕДНА комора Војводина обележила је 104 године рада, уз бројне госте и привреднике са којима сарађује.

ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ ОБЕЛЕЖИЛА 104. РОЂЕНДАН: Свечаности је присуствовао и Мировић

Фото Танјуг

Свечаности је присуствовао и председник Покрајинске владе Игор Мировић који је истакао да ПКВ има мисију повезивања привредника у земљи и иностранству, повезивања и умрежавања коморског система, промоције привреде и афирмације најбољих и да све то обавља на одговоран, професионалан и ефикасан начин.

Нагласио је да су активности ПКВ биле су видљиве и конкретне и да су допринеле резултатима које су привредници остварили у протеклим годинама, тако да привреда Војводине остварује веома добре резултате, упркос изазовима времена у којем живимо.

- То најбоље потврђује чињеница да је, између осталог, у 2022. години забележен раст индустријске производње од 4,2 посто, а вредност извоза већа је за 23 посто него прошле године. У укупном извозу доминира прерађивачка индустрија, а вредност извоза аграрних производа, уз раст од 11,2 посто, прошле године премашио је 2,1 милијарду евра - навео је Мировић.

Додао је да је најважнији индикатор укупног стања привреде стопа незапослености која је у овом тренутку најнижа у неколико последњих деценија, те да данас имамо мање од 89.000 незапослених лица.

- Привреда је област која покреће све друге друштвене области, тако да је и у минулој 2022. години успела да кроз разне показатеље заради и за друге области и отуда веома абициозни програми на свим нивоима власти који подразумевају улагање у социјалну сферу, у развој универзитета, у здравство, у школство, а неки од тих пројеката биће реализовани овде у Новом Саду - поручио је Мировић.

Председник ПКВ Бошко Вучуревић рекао је да традиција дуга више од једног века чини ту организацију једном од најстаријих пословно-привредних институција у Србији.

- На ту чињеницу смо веома поносни. Наставићемо да радимо у служби привреде и привредника. ПКВ и Покрајинска влада наставиће заједно да раде на промоцији привредних потенцијала и умрежавању привредника из Војводине са партнерима из земље и света -, рекао је Вучуревић.

Он је додао да подаци НБС од јуче показују да смо прошлу годину завршили са растом БДП-а од 3,2 одсто, да су процене ММФ-а И Народне банке за ову годину су раст између 2 и 3 одсто.

- Што се тиче индустрије у Војводини имамо раст од 4,2 одсто, док ће на републичком нивоу бити 2 одсто - рекао је Вучуревић.

Најуспешнијим привредницима на свечаности су додељена, по 60. пут, годишња признања ПКВ Коста Миросављевић за значајна привредна остварења у областима пољопривреде, индустрије и услуга у АП Војводини као и новинарска награда Златно перо привреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ОНИ СУ КРИВИ ЗА ХАОС У ЕВРОПИ? Бруталне оптужбе из Пољске, порука из Варшаве за комшије