ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Пензиони фонд једне од најбогатијих држава на свету остао без 152 милијарде евра

Novosti online

31. 01. 2023. у 21:05

НОРВЕШКИ државни пензиони фонд саопштио је данас да је 2022. годину закључио с највећим губитком за 25 година, истакнувши негативан утицај украјинске кризе, високе инфлације и подигнутих каматних стопа на улагања у деонице и обвезнице.

ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Пензиони фонд једне од најбогатијих држава на свету остао без 152 милијарде евра

Фото. ЕПА

Норвешки пензиони фонд основан је 1996. године и улаже приход од нафте и гаса у деонице, обвезнице и некретнине. Спада међу највеће у свету, са имовином повереном на управљање укупне вредности 1,2 билиона долара.

Укупан губитак од 152 милијарде евра

У 2022. години забележен је губитак на улагањима од 1,64 билиона круна (152 милијарде евра), највећи откад је основан. Најлошија година до сада му је била 2008, када је финансијска криза достигла врхунац проузрокујући губитак на улагањима од 633 милијарде круна.

Поврат на улагања у 2022. износио је минус 14,1 одсто, саопштили су данас. Најлошији резултат донела су улагања у деонице, с повратом од минус 15,3 одсто. Близу су и улагања у обвезнице, с повратом од минус 12,1 одсто.

Позитиван принос донела су пак улагања у некретнине, од скромних 0,1 одсто, и у пројекте зелене енергије, од 5,1 одсто.

- На тржиште су утицали рат у Европи, висока инфлација и раст каматних стопа. То је негативно утицало и на тржиште деоница и на тржиште обвезница, што је врло необично - објаснио је у саопштењу извршни директор Николаи Танген, пренео је „Индекс“.

БОНУС ВИДЕО: ПРОТЕСТИ У ПАРИЗУ: Организатори тврде - Против пензијске реформе окупило се пола милиона људи

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)