ЦЕНЕ ГРЕЈАЊА У НЕМАЧКОЈ РАСТУ ЗА 50 ДО 100 ОДСТО: Нико неће бити поштеђен

Novosti online

31. 01. 2023. у 20:27

УСЛЕД стрмоглавог раста цена енергената у Европској унији, након што је блок увео санкције Русији због започињања специјалне војне операције у Украјини у фебруару прошле године, за неке немачке грађане нове цене грејања постале су скоро егзистенцијална претња, пише "Шпигл".

ЦЕНЕ ГРЕЈАЊА У НЕМАЧКОЈ РАСТУ ЗА 50 ДО 100 ОДСТО: Нико неће бити поштеђен

Фото: Shutterstock/Илустрација

 - Ове године, грађани ће морати да рачунају на понекад драстичне додатне трошкове када су у питању предстојећи рачуни за грејање - рекао је извршни директор добављача енергетских услуга "Текем" Матијас Хартман.

У зависности од врсте грејања и временског периода који се посматра, прогнозе које је та компанија саставила за "Шпигл" указују да Немци могу да очекују просечно поскупљење од око 50 до 100 одсто.

На скок цене грејања највише највише су утицали проблеми са набавком гаса и нафтних деривата, будући да "Шпигл" указује да се скоро свако друго домаћинство у Немачкој греје на гас, док су грејачи на уље учесталији у јужном делу земље, посебно у Баварској, и њих за огрев користи око 25 одсто домаћинстава.

Међутим, чак и људи са "ређим" облицима грејања су погођени енергетском кризом. Према подацима Немачког института за пелет, нагли раст потражње за огревним дрветом прошле године довео је до рекордних цена пелета.

Ни власници топлотних пумпи нису поштеђени поскупљења с обзиром на енормно поскупљење струје, наводи "Шпигл".

Комбинација нешто топлијих температура од почетка године и пракси штедње довели су да немачка индустрија и домаћинства потроше између 15 и 25 одсто мање енергената на грејање него што би то иначе учинили, директор "Текема" Матијас Хартман указује да "тренд раста цена, посебно лож-уља и гаса, доводи до огромног повећања трошкова грејања."

Посланици немачког Бундестага усвојили су средином децембра законске прописе којима се ограничавају цене гаса, струје и грејања за грађане и индустрију зарад заштитите домаћинстава и привреде од превисоких цена. Ограничења ће ступити на снагу у марту, што ће се ретроспективно одразити на јануар и фебруар.

Међутим, како је немачки лист "Ханделсблат" указао још тада, ограничење ће у случају струје обезбедити обуставу раста цена за само пет одсто.

Што се тиче потрошње гаса, указао је тај немачки лист у децембру, ефекат горње цене ће бити израженији, али ће у просеку једно домаћинство и даље трошити дупло више него пре две године (1457 уместо 894 евра), а горња цена ће уштедети само 5,6 центи од просечне цене од 17,6 центи за киловат по сату (0,60 са 1,92 долара по кубном метру гаса).

(РТ)

БОНУС ВИДЕО:

ШОК НА МАЈОРЦИ: Житељи шпанског острва изненађени неуобичајеним снежним падавинама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру