ХЛАДНО ВРЕМЕ У ЕВРОПИ ПОВЕЋАВА ПОТРАЖЊУ ЗА ГАСОМ: Два кључна ризика за снабдевање плавим енергентом

Novosti online

31. 01. 2023. у 20:04

ИМАЈУЋИ у виду да временска прогноза предвиђа ново захлађење у северној и централној Европи следеће недеље, очекује се пораст потрошње гаса за грејање, али и пражњење пуних складишта.

ХЛАДНО ВРЕМЕ У ЕВРОПИ ПОВЕЋАВА ПОТРАЖЊУ ЗА ГАСОМ: Два кључна ризика за снабдевање плавим енергентом

Фото: Shutterstock/Илустрација

Иако зимско време одржава енергетску кризу у животу, цена гаса ипак за сада не расте, што иде у прилог оптимистичним мишљењима да је врхунац инфлације прошао и да би рецесија могла да се избегне, пише "Блумберг".

Међутим, тржиште је и даље осетљиво на све знаке повећања потрошње, а временске прилике су у овом тренутку главни покретач трошења гаса.

 - Мања потражња за гасом, са доста истог депонованог у складиштима, смањила је ризик од несташице до овог тренутка - изјавио је шеф одељења за трговину енергијом у "Зенерџи групи" Тим Партриџ. Али хладније време, заједно с неким недавним прекидима у снабдевању и даље подржавају краткорочне цене, рекао је он.

Холандска корпорација "Ај-Ен-Џи груп Ен-Ви" очекује да ће се цене гаса у просеку кретати од 60 до 65 евра у првој половини 2023. године, док ће у другој половини порасти на чак 80 евра.

 - Сигурно не изгледа тако страшно као пре само неколико месеци - саопштавају из Ај-Ен-Џија, али и упозоравају на постојање два кључна ризика за снабдевање плавим енергентом – потпуно заустављање гасоводних токова из Русије и потражња Кине за течним природним гасом.

БОНУС ВИДЕО:

ШОК НА МАЈОРЦИ: Житељи шпанског острва изненађени неуобичајеним снежним падавинама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ЗА ПОРОДИЦЕ СА ДВОЈЕ ДЕЦЕ: Одличан хотел у популарном Хамамету, двоје деце гратис