ПОСАО НАШЛО 9.380 МЛАДИХ: Премијерка у Пожеги посетила фабрике из програма "Моја прва плата"

Е. Р.

31. 01. 2023. у 18:43

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић, представници Привредне коморе Србије, Националне службе за запошљавање и Канцеларије Владе Србије за дуално образовање посетили су данас компаније "Будимка" и "Инмолд" у Пожеги.

ПОСАО НАШЛО  9.380 МЛАДИХ: Премијерка у Пожеги посетила  фабрике из програма Моја прва плата

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 Ове фирме учествују у програму "Моја права плата" и моделу дуалног образовања.

"Будимка" је од 2020. у дуалном образовању и школује ђаке за два образовна профила, пољопривредни и прехрамбени техничар. "Инмолд" је компанија која како је премијерка нагласила производи роботе који се извозе у цео свет. Лидер је у примени иновативних и дигиталних решења у производњи, а окупља млади тим запослених радника и инжењера.
У трећем циклусу програма "Моја прва плата" ангажовано је 9.380 младих, који прва радна искуства стичу код 5.500 послодаваца. Само у Златиборском округу у тај програм укључено је 328 компанија, у којима у овом тренутку раде 424 младе особе. Једна од компанија у којима раде ови млади до 30 година је компанија "Будимка", у којој је тренутно шесторо запослено преко програма "Моја прва плата".

- Будимка је приватизована 2020, купила ју је домаћа компанија "ИТН група" из Косјерића. У овом тренутку запошљава стотине људи и има амбициозне планове и за даља улагања али и за извоз на инострана тржишта - рекла је премијерка. - Нашли смо начин да помогнемо инвестицијама у "Будимку", посредством европских ИПАРД фондова, преко Министарства пољопривреде у висини од милион евра. До сада се у ову компанију уложило више од 10 милиона евра, а сада смо договорили да следеће недеље дођу на разговор у Владу да видимо како додатно можемо да убрзамо инвестиције преко Фонда за развој. То је изузетно значајно и за пољопривреду и за прехрамбену индустрију у Србији јер имају уговоре са више од 400 коопераната.

Према премијеркиним речима, ова компанија је добар пример сарадње са Владом, како кроз образовни сектор, преко дуалног образовања, тако и кроз програм "Моја прва плата".

- Ово је трећи круг овог програма који даје шансу младим људима да стекну прво искуство и да крену у своју пословну каријеру - рекла је Брнабићева. - Драго ми је да је приватизација "Будимке" била успешна као и инвестиције и да је све већи број младих људи укључен у компанију. Јасно ми је да су неки људи нестрпљиви, зашто то не може и брже, али ово је велики конгломерат, па су потребни и време и енергија да ова компанија ради као што је радила.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је добре стране програма "Моја прва плата", који је почео 2020. захваљујући премијерки и Влади РС којe су га креирали:

- Ефекат је изузетно добар, јер из првог програма се 48 одсто људи који су учествовали у њему већ запослило. Половина је запослена у компанијама у којима су се оспособљавали, а остали су добили посао управо захваљујући знању које су стекли кроз стручну праксу у компанијама. Национална служба за запошљавање ће до средине фебруара ширити сет јавних позива и за остале програме, у које планирамо да укључимо 20.000 људи. 

ПРЕМИЈЕ ЗА МЛЕКО

ПРОБЛЕМ који је настао у пласману млека на домаћем и иностраном тржишту заједнички се решава, али ниједна земља, па ни Србија, не може стално да повећава премије - поручила је јуче премијерка после обиласка фабрике "Инмолд" у Пожеги, одговарајући на питање о захтевима млекара за повећање премије за млеко. - Хајде да видимо како да таргетирамо субвенције на прави начин. Србија је земља произвођача млека. И хајде да ту позицију сачувамо и бранимо, али не може држава да преузме сав ризик на себе.

Тренинг-центри у средњим школама

ПРЕМИЈЕРКА је обишла и Техничку школу у Пожеги, која је у систему дуалног образовања.

- То је једна од школа у које улажемо и од којих правимо регионални тренинг-центар - рекла је Брнабићева. - У овом тренутку план је да направимо 12 регионалних тренинг-центара за обуке, преквалификације и доквалификације, како за младе људе, тако и за старије који су завршили школовање а желе боље плаћен посао. Тренинг-центри ће бити у целој Србији, од Вршца, Новог Сада до Власотинца...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МОЛИЛИ СМО ДА НАМ НЕ УБИЈУ МАЈКУ: Животна трагедија Мише Јанкетића - пресудили јој четници јер је била партизанска жена