"СОКО" ПОНОВО ПРОИЗВОДИ УГАЉ: Ради површински коп док се не повећа безбедност

Е.Б.Т.

31. 01. 2023. у 17:14

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је рудник угља „Соко“ где је данас почео са радом заменски површински коп „Биљкина Струга“. То ће омогућити производњу у овом руднику до испуњавања свих услова за безбедан рад подземне експлоатације.

СОКО ПОНОВО ПРОИЗВОДИ УГАЉ: Ради површински коп док се не повећа безбедност

Министарство рударства и енергетике

- Отварање површинског копа договорено је у преговорима које смо крајем прошле године имали са синдикатима и пословодством јавног предузећа ПЕУ „Ресавица” – навела је министарка. - Одржавање континуитета производње у руднику „Соко“ омогућиће већу финансијску стабилност предузећа, а тиме и мању зависност од субвенција државе, док ће рудари из подземне експлоатације имати могућност да буду више радно ангажовани, уз висок степен безбедности на раду.

Она истиче да се истовремено сагледавају услови за обнављање производње у подземној експлоатацији, која је обустављена након несреће у којој је осам рудара трагично изгубило живот. Нећемо дозволити, како додаје, да се људи врате на посао док не будемо сигурни у њихову повећану безбедност. Министарка је нагласила да је Србија чврсто опредељена за зелену транзицију, али да угаљ и даље има велики значај за енергетску стабилност земље, те да ће отварање новог копа у оквиру „Ресавице“ омогућити додатне количине угља за енергетски систем.

-  Циљ је да „Ресавица“ послује одрживо, да се повећава производња и продуктивност, као и да се континуирано ради на побољшању услова рада рудара – нагласила је Ђедовићева. - Крајем прошле године нађено је компромисно решење за запослене у овом предузећу којима су повећане плате, али упркос томе „Ресавица“ ради уз велике субвенције државе. Данас имамо лепу вест, отварање новог површинског копа који је планиран још од 2018. године, али посла има много у данима и месецима који долазе да би он могао да производи угаљ којег има око 300.000 тона.

Током обиласка речено је да ће се на површинском копу „Биљкина Струга” у првих неколико месеци откопавати откривка, а након тога ће почети експлоатација високо калоричног угља из овог лежишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МОЛИЛИ СМО ДА НАМ НЕ УБИЈУ МАЈКУ: Животна трагедија Мише Јанкетића - пресудили јој четници јер је била партизанска жена