МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Тржиште електронске трговине у Србији бележи двоцифрен раст

Танјуг

26. 01. 2023. у 22:30

МИНИСТАР трговине Томислав Момировић рекао је на централном e-Commerce догађају „Hot Spot eCommerce Awards“, у организацији „eCommerce асоцијације Србије“, да тржиште електронске трговине у Србији бележи двоцифрен раст и да је неопходно уложити све напоре како би се оно додатно унапредило.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Тржиште електронске трговине у Србији бележи двоцифрен раст

Фото Н. Скендерија

Момировић је оценио да је у претходне три године било више промена у дигиталном еко систему него у последње три деценије.

Министарство трговине ће, како је најавио, заједно са релевантним институцијама, eCommerce асоцијацијом Србије и компанијама које се баве електронском трговином, радити на сузбијању сиве економије на Интернету, унапређењу правног оквира и тржишта заснованог на принципима фер конкуренције.

Он је истакао да развој електронске трговине носи и одређене изазове, посебно у борби против нелегалне трговине на Интернету.

Додао је да је цилј Министарства унапређење електронске трговине, уз додатно подизање свести и поверења потрошача у електронску трговину.

Неопходно је, како је казао, развијати безготовинско плаћање, али и пратити трендове на тржишту ЕУ где нас очекују значајне промене на полју легислативе, како би нашим компанијама омогућили да кроз канал електронске трговине извозе робу на ово тржиште.

Навео је да се у оквиру наше тржишне инспекције, уз помоћ најмодернијх софтвера, свакодневно врши претрага јавно доступних података на Интернету, пре свега, на друштвеним мрежама у цилју сузбијања нелегалне трговине.

Наводећи да је само у прошлој години идентификовано преко 48.000 огласних порука које нису дозволјене, Момировић је додао да је тржишна инспекција, у сарадњи са носиоцима права интелектуалне својине, наложили онлине платформама уклањање око 80.000 огласних порука којима се нудила кривотворена роба.

Министар је навео да је у 2022. години, инспекција у сарадњи са тужилаштвом и МУП-ом, одузела више од 800.000 комада различитих производа у цилју сузбијања сиве економије на Интернету.

Е-Commerce асоцијација Србије са својим партнерима и ове године организује престижну доделу награда „Hot Spot eCommerce Awards“ којима се одаје признање из области е-трговине компанијама које су допринеле напретку електронске трговине у Србији и региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ЗА ПОРОДИЦЕ СА ДВОЈЕ ДЕЦЕ: Одличан хотел у популарном Хамамету, двоје деце гратис